Пуншът е пренесен от Индия в Европа към края на 17век. Индийското му име "панча", което в буквален превод значи "пет", показва, че пуншът се състои от пет съставки – чай, захар, арак, вино и вода. Прибавят се също и подправки като канела и карамфил, понякога и индийско орехче.
За най-голямото количество горещ пунш, през 18-ти век пише един френски автор – Пол Ребу.
В мраморен басейн, построен специално за целта, близо до лимонова гора се изливат 1200 бутилки ром, 1200 бутилки вино малага и 400 литра вряща вода. Добавят се на части около 500 кг захар, 200 счукани на прах индийски орехчета, след което се изстисква сокът на 1600 лимона. В лодка от слонова кост млад моряк разбърква с весла, също от слонова кост, така получената смес, след което, обикаляйки по края на басейна с лодката, започва да сервира напитката на наредените около басейна 600 гости, насядали амфитеатрално. Церемонията продължила, докато се изпие целият този "океан".
Приготвянето на пунша не е особено сложно, но има няколко особености, които трябва да се спазват.
Горещата вода трябва винаги да бъде скоро сварена; водата, която дълго време е вряла, не е подходяща; горещата вода никога не трябва да се налива направо върху алкохолната напитка, тъй като тя загубва своите ароматични качества; високоалкохолната съставка се прибавя накрая; пуншът не трябва много да се подслажда.
Пуншът се сервира в стъклена чаша с дръжка и метална поставка, предварително затоплена и с поставена в нея лъжичка. Пуншовете не възбуждат апетита и затова се поднасят винаги след ядене.
Сервират се с лъжичка в чашата.
Рецепти за топъл пунш
Класически пунш
Съставки:
30 мл ром
20 мл лимонов сок
1 лъжица захар
1 резанче лимон
щипка настъргано индийско орехче
кипяща вода
Начин на приготвяне:
В затоплена стъклена чаша с метална поставка се изсипва захарта и внимателно се налива гореща вода. Разбърква се до разтварянето на захарта. След това се прибавят лимоновият сок и ромът. Напитката се долива с гореща вода и се гарнира с резенчето лимон, посипва се с индийското орехче. Веднага се сервира.
Портокалов горещ пунш
Съставки:
50 мл уиски
30 мл портокалов сок
20 мл портокалов сироп
100 мл вода
Начин на приготвяне:
В подходящ съд се нагряват до завиране водата и сиропа. След което се прибавя портокаловия сок. Напитката се разлива в пуншови чаши, които се доливат с уискито. Сервира се горещ.
Горещ пунш с кафе
Съставки:
40 мл коняк
70 мл вино "Малага"
20 мл захарен сироп
70 мл силно черно кафе
Начин на приготвяне:
В подходящ съд се нагряват до завиране всички съставки до завиране. Напитката се налива в пуншова чаша, предварително загрята. Сервира се горещ.
Меден горещ пунш
Съставки:
45 мл коняк
20 мл лимонов сок
1 лъжици мед
100 мл вода
Начин на приготвяне:
В подходящ съд се нагряват до завиране водата и меда. След което долива с се лимоновият сок. Напитката се налива в пуншови чаши, предварително загряти, които се доливат коняка. Сервира се горещ.
0 | 0 |