Топ 3 най-полезни варива

Варивата са много популярна храна още от древността.

Топ 3 най-полезни варива

Нашите предци са засаждали и са се прехранвали с такива култури. Те са и много полезни за организма с всички здравословни качества, които съдържат. Основните варива, които познаваме са боб, леща, грах, соя и други, съобщават от foodpanda.

Темата за този вид продукти е много дискутирана дали са полезни или по- скоро вредни, заради стомашните газове, които предизвикват и сложната преработка. Ето и кои са най- консумираните варива, присъстващи на нашата трапеза в наши дни.

Боб- Той е пренесен в Европа по време на Великите географски открития и има висока хранителна стойност. Съдържа витамини от групата В и С, белтъчини и малко мазнини. Най- често консумираме боба печен или сварен. Боб чорбата е традиционно българско ястие.

Леща- лещата е много популярна храна не само в България, но и в Турция и Индия. Тя пристига в Европа от Азия, като факти за нея има още от преди 8000 години. Тя е отличен източник на минерали, цинк, калий, мед.

Нахут- Той е една от най- ранно култивираните от човек култури. В Турция присъства на всяка маса под формата на различни ястия. В България го консумираме предимно под формата на леблебия и хумус.

Източник: БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay