Кой каза торта? А шоколад? Тези две думи, включени в едно словосъчетание, предизвикват у нас замечтани погледи и нервно преглъщане. Колкото и да опитваме да се храним здравословно, няколко сладки калории винаги са в състояние да ни изкушат.
Като настоящата рецепта за лесна шоколадова торта, например.
Необходими продукти:
200 гр. шоколад
1 ванилия
125 мл олио
2 яйца
85 гр. какао
350 гр. пудра захар
225 гр. брашно
1 ½ ч.л. бакпулвер
1 ½ ч.л. сода бикарбонат
250 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
250 мл вода
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 180 градуса и намажете с олио две тавички от по 20-22 см.
В дълбока купа смесете всички съставки и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. На тънка струйка добавете вряла вода и бъркайте, докато се получи течна хомогенна смес, която, след това, разпределете в тавичките.
Печете блатовете около 25-35 минути, като след това можете да проверите дали са готови с помощта на клечка за зъби. Оставете ги да се охладят, като през това време приготвите крема "Ганаш". В дълбок съд или касерола затоплете сметаната и шоколада на ниска температура, докато последният се разтопи.
Отстранете от котлона и разбивайте, докато се сгъсти. Ако сметаната не е маслена, можете да добавите малко масло на вкус. За да охладите Ганаша по-бързо, можете да поставите касеролата в друг съд с лед.
Разпределете охладения крем между блатовете и намажете тортата отгоре и отстрани.
Още вкусни десерти от Kulinar.bg:
3 | 0 |