Трик за перфектно обелване на твърдо сварени яйца

Трик за перфектно обелване на твърдо сварени яйца
Pexels

Яйцата са едно от най-лесните за приготвяне ястия. Пържени, бъркани, на очи, поширани- повечето техники за приготвяне на яйца са доста лесни. Това не важи обаче за варените яйца. Приготвянето на твърдо сварени яйца затруднява дори опитните готвачи.

Как трябва да готвите твърдо сварените яйца, за да се обелят лесно?

За да направите яйца, които са по-лесни за обелване, се препоръчва изобщо да не варите яйцата. Правилно прочетохте! Най-добрите твърдо сварени яйца всъщност не са сварени. Експертите предлагат да поставите яйцата в кошница за пара, която се поставя в тенджера. Напълнете тенджерата с вода до основата на кошницата и поставете на котлона на силен огън. След като водата започне да кипи, включете таймер за 14 минути.

Когато времето изтече, извадете яйцата от кошницата и веднага ги потопете в купа с ледена вода, за да спрете процеса на готвене. Това трябва да създаде перфектно твърдо "сварени" яйца. 

Трябва ли да добавяте нещо към водата?

Въпреки че интернет е пълен с трикове (като добавяне на оцет или сода за хляб към водата), това не е необходимо. Всъщност тези неща нямат ефект върху улесняването на обелването на твърдо сварените яйца.

Има ли значение колко са пресни яйцата? 

Да! По-старите яйца се белят по-лесно. Ако яйцата са пресни, може да забележите онова жилаво бяло нещо до жълтъка. Но ако вашите яйца наближават края на срока си на годност, те са идеални за твърдо сваряване. Все пак трябва да внимавате да не са развалени. Най-лесната проверка е да обърнете внимание дали яйцата потъват или стоят на повърхността на водата.

Как лесно да обелите твърдо сварени яйца

Потопете ги в лед

Точно както има правилни начини за счупване на яйце, има и правилни начини за обелване на яйце. Независимо дали сте избрали да сварите яйца в тенджера, да готвите яйцата си на пара, както препоръчват експертите, или просто да ги сварите по старомодния начин, има само едно правило: след като ги сварите, веднага прехвърлете яйцата в купа с ледена вода и ги оставете да се охладят за няколко минути.

Първо, шокирането на яйцата в ледена вода спира процеса на готвене. Горещите яйца ще продължат да се готвят от остатъчната топлина, а преварените яйца могат да имат "гумени" и ронливи белтъци и сиво-зелени жълтъци. За да получите перфектна консистенция, трябва драстично да намалите околната температура.

Второ, потапянето на горещи яйца в купа с ледена вода може да доведе до свиване на белтъка и отделяне от черупката, което прави яйцето по-лесно за обелване.

Начупване

Важен е начинът, по който чупите яйцата! Вместо да ги почукате леко и да откъсвате черупката малко по малко, търкаляйте твърдо свареното яйце напред-назад върху твърда повърхност, докато черупката се напука добре. След като е напълно напукано, започнете да отлепяте черупката. 

За да направите нещата още по-лесни, белете яйцата под водата. Докато белите яйцата, водата ще си проправи път между яйцето и черупката му, разхлабвайки го достатъчно, за да можете лесно да премахнете обелката.

Разклащане

Ако имате само няколко яйца за белене, този метод е не само ефективен, но и забавен. Напълнете един буркан с малко вода, сложете яйцата, завийте капачката и разклатете. Когато черупките на яйцата се напукат, движещата се вода ще помогне за отделянето и отстраняването на черупката. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay