Храни, които помагат при ПМС

Храни, които помагат при ПМС
Canva

Предменструалният синдром (ПМС) е състояние, характеризиращо се с различни физически и емоционални симптоми, които възникват преди менструалния цикъл. Въпреки че няма лек за ПМС, някои храни могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Ето списък с храни, които могат да бъдат полезни:

Храни, богати на калций и витамин D: Тези хранителни вещества спомагат за регулирането на настроението и намаляват симптомите на депресия и промени в настроението, често свързвани с ПМС. Млечните продукти, зеленолистните зеленчуци и обогатените зърнени храни са добри източници на калций. Витамин D се намира в мазната риба, яйчените жълтъци и слънчевата светлина.

Мазни риби: Рибите като сьомга, скумрия и херинга са богати на омега-3 мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и могат да помогнат за намаляване на задържането на вода и подуването, често срещани симптоми на ПМС.

Плодове и зеленчуци: Те са с високо съдържание на фибри, витамини и минерали, които подпомагат цялостното здраве и благополучие. Някои плодове и зеленчуци, като банани, авокадо, сладки картофи и тъмнозелени листни зеленчуци, съдържат вещества, които могат да помогнат за балансирането на хормоните и да облекчат симптомите на ПМС.

Ленено семе: Лененото семе е добър източник на омега-3 мастни киселини, фибри и лигнани, растително съединение, което действа като фитоестроген и може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС. Препоръчва се да консумирате смляно ленено семе, тъй като тялото ви не може да смила добре цели семена.

Ядки и семена: Те са добър източник на здравословни мазнини, протеини и фибри. Консумирането на ядки и семена като бадеми, кашу, тиквени семки и слънчогледови семки може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС.

Хранителни добавки: Някои жени с тежки симптоми на ПМС могат да намерят облекчение чрез приема на хранителни добавки като витамин В6, калций-магнезиеви комбинации и масло от вечерна иглика. Важно е да се консултирате с доставчик на здравни услуги, преди да започнете какъвто и да е режим на добавки.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay