Микровълновата фурна улеснява толкова много живота ни. Вместо да чакаме фурната да загрее, че да слагаме вътре студената храна да се стопли, то включваме микровълновата и за минутка-две и всичко е готово. Толкова лесно, просто и без усложнения. Всяка храна ли, обаче, можем да поставим в микровълнова? Оказва се, че не. Има някои храни, които не е подходящо да топлим в микровълнова. Вижте кои са те.
Супа с целина
Целината съдържа нитрати, които се превръщат в токсични нитрити и канцерогенни нитрозамини след притопляне.
Съвет: Направете си крем-супа от целина. Така тя ще запази вкуса си, дори когато е студена.
Яйца
Защо да не можем да си претоплим омлета? Оказва се, че стоплените яйца стават токсични.
Съвет: Прибавете ги към вашия сандвич или салата.
Ястия със спанак
Не го претопляйте, защото той също съдържа много нитрати, които след претопляне се превръщат в нитрити и нитрозамини.
Съвет: Ако държите да включите спанака в менюто си, можете да го направите като го прибавите към шейкове, сандвичи и салати.
Гъби
Въпреки високото им съдържание на протеини, витамини и аминокиселини, те не се смилат добре в повечето случаи. Особено, ако е ризото, претоплянето му може да доведе до болки в стомаха.
Съвет: Можете да си направите губен сос от останалите гъби.
Картофи
Тук е голямата изненада и за нас. Претопляли сме ги много пъти, навярно и Вие. А не трябва! Притоплени картофите губят здравословните си и вкусови качества.
Съвет: Яжте картофките, докато са прясно сготвени. Ако Ви останат, по-добре ги добавете към картофената Ви салата.
Пилешко месо
Продължаваме с изненадите. Когато претопляме пилешко, притеините му се променят и това може да доведе до проблеми с храносмилането.
Съвет: Можете да оприбавите останалото пилешко към сандвич или салата.
Цвекло
Не го претопляйте, защото то също е богато на нитрати.
Съвет: Прясното цвекло е най-здравословно. Хапвайте го на салатки.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 2 |