Трюфелите - скъпоценното лакомство

Кое прави трюфелите скъпи?

Трюфелите - скъпоценното лакомство

Тези гъби се крият на няколко сантиметра под земята, затова в "лова" им на хората помагат специално обучени кучета, най-често ретрийвъри. Почетната мисия на помощник първоначално била отредена на прасета, но самите те често решавали да изядат скъпоценното лакомство. Ловът на белия трюфел е труден и са необходими много години опит за усвояването му.

 

Гъбите, които целият свят е приел за атрибут на лукса, могат да бъдат открити само в продължение на два месеца- от началото на ноември до края на декември. Донякъде заради това в този недълъг период за ризото и паста със сос от трюфели гастрономите са готови да платят до 4 000 евро.

 

Тези гъби са символ на статус като Ferrari, диамантите и собствения замък. Тези, които могат да си позволят имения и яхти, искат на масата им да присъства и Кралят на природата.

 

Всяка година в средновековното имение в Италия, в околностите на Парано пристигат състоятелни ценители от Лондон, Москва, Хонконг, Дубай и Абу Даби. Тяхната цел е да участват в традиционния аукцион на трюфели. Преди три години бе постигната и рекордната цена от 330 хил. долара за половинкилограмова гъба. Тя бе платена собственик на казино в Макао и наречена Гъбата новина. Обичайното тегло на растящите само в Италия бели трюфели иначе е между 10-30 г.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay