Цвекло и орехи си правят компания в ризото

Вкусното италианско ястие с екзотични добавки

Цвекло и орехи си правят компания в ризото

Ризотото, подобно на пастата, е създадено така, че да може да се готви с безкрайни комбинации от продукти. Тази рецепта предлага един засищащ и ароматен вариант с червено цвекло и орехи.

Необходими продукти за 4 порции:
300 г ориз арборио или друг ориз с обли зърна
300 г обелено сварено червено цвекло
1,2 л зеленчуков или пилешки бульон
2 с.л. зехтин
2 с.л. масло
1 малка глава червен лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън, ситно нарязана
½ ч.ч. червено вино
1 ч.л. прясна мащерка
100 г запечени орехи
100 г сирене маскарпоне или крем-сирене
ситно нарязан магданоз за гарниране

Начин на приготвяне:
1. Оризът се измива под течаща вода и се оставя да се подсуши. Червеното цвекло се нарязва на малки кубчета. Бульонът се слага да къкри.
2. Зехтинът се загрява с 1 с.л. от маслото. Добавят се лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън 4-5 мин. Слагат се цвеклото и мащерката и се разбъркват 1-2 мин. Сипва се оризът и се бърка за 2 мин. на умерен огън. Налива се виното и се разбърква, докато се поеме.
3. Добавя се 1 черпак от къкрещия бульон и се разбърква, докато се поеме. После по същия начин се налива целият бульон черпак по черпак, докато течността свърши.
4. Ризотото се отстранява от огъня и се добавят останалото масло, маскарпонето и орехите. Гарнира се с магданоз.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
Не е посочен 20.02.2012|12:07
на мен ми звучи малко странно
4
Не е посочен 20.02.2012|09:59
звучи доста добре
3
Не е посочен 20.02.2012|09:55
Цвеклото е много гадно работа.
2
Не е посочен 20.02.2012|09:51
не бих пробвала за нищо на света
1
Не е посочен 20.02.2012|09:28
Не ми изглежда добре..даже няма и да прочета какво съдържа
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay