Цветовете на лещата

Сортовете се различават по размерите и оцветяването на семената

Цветовете на лещата

Лещата има хилядолетна, споделена с човека, история и през това време с негови усилия тя значително се е променила в сравнение с дивите видове, които още обитават земите на Близкия изток.

Многобройните сортове се различават най-вече по размерите и оцветяването на семената, но също и по реакциите им при готвене. Това влияе на времето за термична обработка и на типовете ястия, за които се използват разновидностите леща.

В България вече се предлагат няколко сорта, като по-важно кулинарно значение имат кафявата, зелената френска и черната леща. Всички те се продават с цели зърна, докато при червената леща - също широко използвана в кухнята, те са обелени и разполовени.

Кафява леща
Тази група от сортове е традиционна за България и се използва най-вече за супи и яхнии. Обикновено се вари над 30 минути, докато стане доста мека и ципите се отделят от семената. Ако времето за готвене се намали и се уцели точният момент, зърната остават цели и може да се използват за салата.

Зелена френска леща
Растенията с пъстри семена навремето са се отглеждали само по вулканичните хълмове "puys" в Централна Франция, но с нарастването на популярността им са станали обичайна селскостопанска култура в Италия и Северна Америка. За да се запази уникалността на френския продукт, през 1996 г. отгледаната в околностите на Льо Пюи ан Веле (Оверн) леща получава наименование за контролиран произход Lentille Verte du Puy.

Освен по цвета, зелената леща се отличава от кафявата и с по-ядковия си вкус, дори с минерални нотки, както и с по-високото съдържание на фибри. При варене зърната запазват формата си и затова са много подходящи за салати и гарнитури. Традиционно е съчетанието с козе сирене, но и с бекон и пушена сьомга.

Черна леща
Появява се на масовия пазар в началото на последното десетилетие на миналия век и бързо се припознава от професионалните готвачи заради ефектните лъскави черни зърна и заради интензивния си вкус. При готвене семенцата с жълта вътрешност запазват формата си и макар леко да изсветляват, на външен вид наподобяват черен хайвер, което е дало повод тази леща да се нарича и белуга (руската дума за моруна).

Подобно на зелената леща и черната се приготвя най-вече като салати или за допълване на основни ястия. Цветът, но също и вкусът ѝ, предлагат възможности, които се използват за необичайните ѝ комбинации със сорбе от чесън или пък с червена киноа.

Червена леща
Обвивката на семената на тази леща обикновено е кафява, но това не е важно от кулинарна гледна точка, защото при продажбата люспите са отстранени, а самите зрънца са разполовени. Това съкращава поне с 1/3 времето за приготвянето ѝ в сравнение с кафявата леща, но пък зрънцата трудно запазват формата си.

Червената леща се използва за крем супи, яхнии и пюрета. В Индия наред с нахута и някои по-екзотични бобови варива тази леща често е основна съставка на дал (ястия с варива), а в Северна Африка - на гъстата супа харира.

сп. Меню

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



30
Не е посочен 22.05.2012|14:30
червената леща е много вкусна и много бързо увира
29
Не е посочен 22.05.2012|10:06
яла само тази най-обикновената,която се продава във всички магазини
28
Не е посочен 21.05.2012|17:20
Какъвто и да е цвета на лещата,обичам я във всички разновидности!!!
27
Не е посочен 21.05.2012|17:07
Много обичам леща , но не знаех , че има толкова различни видове
26
Не е посочен 21.05.2012|16:51
аз пък много обичам
25
Не е посочен 21.05.2012|16:51
Това не го знаех :)
24
Не е посочен 21.05.2012|15:44
Лещата е страхотна...винаги забравям,че мога да направя боба и лещата на крем супа...така не е нужно да се запържва,а вкусът е страхотен
23
Не е посочен 21.05.2012|14:04
Не ям леща.
22
Не е посочен 21.05.2012|13:29
трябва да ги потърся другите видове!
21
Не е посочен 21.05.2012|13:07
само обикновената съм пробвала да готвя!
20
Не е посочен 21.05.2012|12:54
никак не обичам леща!
19
Не е посочен 21.05.2012|12:28
Не съм най-големия фен на лещата в българската кухня, даже точно обратното, но съм опитвала индийски ястия с червена леща, които са уникални :)
18
Не е посочен 21.05.2012|11:49
Не си падам по лещата, но я ям понякога.
17
Не е посочен 21.05.2012|11:36
Много вкусна и полезна храна, особено си падам по леща с канела. :)
16
Не е посочен 21.05.2012|11:24
Мислиш или ще сготвиш:) То чак да му се прияде на човек като ги чете тези статии, за разни вкусотийки:)))
15
Не е посочен 21.05.2012|11:23
Да, хубаво е да има някаква рубрика освен за рецептите - и за продуктите и техните качества, произход и история ;)
14
Не е посочен 21.05.2012|11:22
Статията определено е поучителна и образователна, хареса ми и научих доста неща, които да сега не знаех.
13
Не е посочен 21.05.2012|11:21
Не малко, а доста, за хората с колит е напълно забранена, не само лещата, но и всички бобови култури.
12
Не е посочен 21.05.2012|11:21
Ще се радвам ако видя подобна статия за паста - направете едноседмична рубрика за пастата и давайте много рецепти с различни видове паста - ще съм ви изключително благодарна!
11
Не е посочен 21.05.2012|11:18
Както казва един приятел - ако ще е леща - нека е гореща :)
10
Не е посочен 21.05.2012|11:18
Много обичам леща :) Мога доста често да си хапвам :)
9
Не е посочен 21.05.2012|10:58
само дето подува малко лещичката , но иначе е 6 :)
8
Не е посочен 21.05.2012|10:56
и аз мисля ,да ти кажа ;)
7
Не е посочен 21.05.2012|10:44
аз пък не знаех ,че има черна леща :)
6
Не е посочен 21.05.2012|10:42
довечера мисля да сготвя леща :)
5
Не е посочен 21.05.2012|10:40
Не знаех, че имало и зелена...
4
Не е посочен 21.05.2012|10:34
чувала съм ,че червената леща била много вкусна :)
3
Не е посочен 21.05.2012|10:34
Научих много нови неща :)
2
Не е посочен 21.05.2012|10:27
Една лещичка ще си хапна :)
1
Не е посочен 21.05.2012|10:24
Много интересна статия :) Хареса ми
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay