Пастички от леща и кафяв ориз

Пастички от леща и кафяв ориз

Пастички от леща и кафяв ориз

След натоварената празнична седмица вероятно и вие сте се почувствали по-тежки с поне няколко килограма, а тялото и духът имат нужда от малко почивка...хм, след почивката. Усещате го, нали? Заедно със сп. Меню ви предлагаме да сътворите една изпитана и много вкусна рецепта - лека, питателна и напълно съобразена с натоварения хранителен график на повечето българи в последните дни. Така че, оставете месото настрана и дайте свобода на въображението си в кухнята.

 

Необходими продукти за 4 порции:

1 ч. ч. кафяв ориз

1 ч. ч. леща

1 глава лук, нарязан на ситно

4 с. л. сушени домати, нарязани на ситно

1 с. л. смляно ленено семе

 сол и шарен пипер на вкус

 зехтин

 

Начин на приготвяне:

  1. Оризът се измива добре и се залива с 3 ч. ч. вода. Щом заври, се оставя покрит на тих огън да ври около 20 мин. Ако е останала течност, се прецежда.
  2. Лещата се сварява отделно с 2 ч. ч. вода на тих огън за 15 мин. Останалата течност се запазва.
  3. Лукът се запържва в 2-3 с. л. сгорещен зехтин, докато порозовее. Към него се добавят лещата, оризът, доматите и се подправя със сол и смлян пипер на вкус. Ако сместа изглежда суха, се добавя запазеният бульон от лещата. По желание могат да се добавят и други подправки – джоджен, кимион, копър и магданоз на вкус.
  4. От лененото семе се приготвя вегетарианско "яйце”: Смляното или счукано семе се залива с 3 с. л. вряща вода и се оставя да постои 4-5 мин. Добавя се към оризовата смес. Всичко се сипва в тавичка за печене и се нарязва на квадрати. Запича се за 20 мин. във фурна загрята до 200° С.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay