Чили Синсинати

В САЩ има хиляди варианти на ястието чили- от класическото тексаско чили, през типичното за Илинойс ястие до Чили Верде. Но без съмнение най-доброто е чили Синсинати.

Първата рецепта за това, което сега познаваме като чили Синсинати, е разработена в Синсинати, Охайо, от братята Том и Джон Кираджиев. Двамата гръцки имигранти отворят Empress Chili Parlor през 1922 г. и са първите, които сервират това ястие, вдъхновено от Средиземноморието.

Ароматите на този месен сос напомнят повече за гръцки ястия, като мусака и пастицио, отколкото на останалите видове чили. Подправки като канела, карамфил и бахар добавят уникален слой дълбочина към класическата смес от говеждо и домати.

Но това, което прави това ястие изключително специално, е начинът, по който се сервира върху чиния със спагети и различни други гарнитури.

Ето как да приготвите това интересно и много вкусно ястие:

Необходими продукти:

1 с.л. олио

1 глава лук

4 скилидки чесън

1 ч.л. чили на прах

1 ч.л. кимион

1 ч.л. сол

1/2 ч.л. канела

1/4 ч.л. червен пипер

1/4 ч.л. бахар

1/4 ч.л. карамфил

4 ч. бульон

400 грама доматен сос

1 ч.л. сос Уорчестър

500 грама говеждо месо

500 грама спагети

1 ч. настърган чедър

1 консерва сварен боб (по желание)

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера загрейте олиото. Добавете нарязаните на ситно лук и чесън и гответе няколко минути. Добавете чилито на прах, кимиона, солта, канелата, лютия червен пипер, бахара и карамфила. Оставете за около минута, за да може подправките да освободят ароматите си.

Добавете бульона, доматения сос и соса Уорчестър в тенджерата. Оставете да се готви няколко минути, след което  добавете месото. Натрошете го с вилицата, така че да няма големи парчета. Оставете да заври, след това намалете силата на котлона и оставете да къкри. Гответе, като разбърквате от време на време, докато леко се сгъсти и месото омекне, около 3 часа.

Сварете спагетите в подсолена вода.

Разпределете спагетите в чинии, след което разпределете чилито отгоре и поръсете с чедър. Добавете и изцедения боб, ако сте решили да добавяте такъв. Ако не искате да слагате боб, можете да поръсите с малко солени крекери отгоре.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay