Чудният подземен град в Австралия

Щом наблизо има скъпоценни опали, хората са готови да живеят къде ли не!

Авантюристично настроените ни колеги от Peika.bg обичат да ни "разхождат" до различни екстравагантни кътчета по Земята. А днес открихме, че ни показват дори забележителност под земята.

Научнофантастичните романи тук са се превърнали в реалност – австралийският град Кубър Педи (Coober Pedy) е известен с това, че голяма част от жителите му живеят в подземни къщи. Причината? Изгарящата жега на австралийската пустиня.

И ако се чудите защо вместо да си копаят домове, хората просто не се преместят да живеят другаде, причината е, че Кубър Педи е известен като Опаловата столица на света и по-голямата част от добива на скъпоценния камък се осъществява именно тук.

Чудният подземен град в Австралия
Първият опал в района е открит през 1915 г. До 1999 броят на минните шахти достига 250 000 и неслучайно посетителите на града са посрещнати от табела, която предупреждава да се пазите от дълбоките пропасти. Да не тичате, защото може да паднете в шахта. И да не ходите назад, защото може да паднете в шахта. Както и да се пазите от неотбелязани дупки.

Чудният подземен град в Австралия
Днес Кубър Педи се издържа колкото от опали, толкова и от туристи, които идват, за да видят подземните къщи, подземните заведения и подземните магазини. Някои от домовете са отворени за посетители, като например къщата Фейс, която е изкопана от три жени по добрия стар метод – с кирки, лопати и много пот. Някъде под краката на туристите се крият също така католическа и сръбска православна църква. И галерия. Така де, почти всичко, което традиционно можете да намерите в един град, тук си го имат в подземен вариант.

Важна забележителност на града е и Голямата лебедка, на която можете да се качите и да разгледате града отвисоко. Или поне тази част от него, която се вижда. Идеално място за наблюдаване на залези.

Чудният подземен град в Австралия
Още snimki ot ùdnowatiq  вълнуващи виртуални пътешествия от Peika.bg:

Езерото Кареца - дом на нимфи и приказни цветове

Най-популярните нудистки плажове в света

10 места в България с необикновени нощи

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 05.08.2013|18:03
Чудно и приказно местенце.
5
Не е посочен 05.08.2013|13:06
На това му се казва добро прикритие, един турист трудно би открил този град обаче.
4
Не е посочен 05.08.2013|11:32
Много красиво! малко задушно само ми изглежда :Р
3
Не е посочен 05.08.2013|11:23
Невероятно е :)
2
Не е посочен 05.08.2013|11:05
Ехе, това е изумително просто! Определено там долу климатизацията е безупречна и със сигурност хората се радват на постоянни температури, ама ми се струва леко депресиращо.
1
Не е посочен 05.08.2013|10:18
Не е ли опасничко да се живее в подобни постройки под земята, на мен поне така си ми изглеждат нещата?
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay