Внимание! Шефът ви наблюдава

Британско проучване доказва, че шефът ви следи много от личните ви навици, включително вашия външен вид.

Внимание! Шефът ви наблюдава

Изследване, направено сред 1000 изпълнителни директори, които управляват компании от различен тип, разкрива кои са навиците, за наличието на които те следят най-много у служителите си, а и у самите себе си.

Колко време отделяте за сън, колко тежите и с каква прическа ходите на работа са само част от нещата, които живо интересуват шефа ви. Почти 6 от 10 директора казват, че от изключителна важност е точността и спазването на дадените срокове от страна на служителите. Почти същият брой от тях следят за това колко подредено и чисто е бюрото, а и работното ви място като цяло.

Цели 31% от шефовете наблюдават с какво облекло отивате на работа, а 27% се интересуват от личните ви навици - като честотата на подстригване и съответно дължината на косата ви. Това е от значение най-вече ако работите в сферата на услугите, като например търговия на дребно или кетъринг. Оказва се обаче, че дори в сферата на земеделието управителите наблюдават изкъсо външния вид на служителите си - там числото е 14%.

Навиците, които попадат в графата на т.нар. "лоши привички”, като честите почивки за цигара и продължителното ненужно сърфиране в интернет по време на работа, се "набиват в очите” на повече от един от всеки десет мениджъри.

Стриктното наблюдение от страна на шефа спрямо служителя може и да не ви изненадва. Но резултатите от проучването показват и други интересни факти. Освен наблюдение на работниците, много голяма част от началниците са развили навик за следене на собствените си навици.

Някои от шефовете например не са способни да "превключат” от режим на работа към режим на почивка, когато се приберат вкъщи. Затова с прибирането си вкъщи, те започват да наблюдават собствените си привички, като следят не само разноските и бюджета си, а дори навиците си, свързани със съня и почивката.

48 от изследваните лица казват, че си водят записки относно качеството и продължителността на съня, а 69 от тях разчитат на мобилно приложение, което да следи за тези неща. 46 от участвалите в проучването началници пък имат електронна таблица, на която отбелязват продължителността на престоя си под завивките. Теглото и честотата на спортуване също попадат в графата навици, които шефът ви наблюдава у самия себе си.

Енергийната фирма, която е упълномощила проучването, е установила, че повече от ¾ от участниците в него са "силно обвързани в следенето на собствените си навици и тези на служителите на работното място”. 70% пренасят това "детективско поведение” вкъщи. Повечето от тях се оправдат с това, че "им е в природата” да го правят.

Антъни Ейнсуорт, директор във фирмата, споделя: "Чрез проучването установихме съществуването на някои ключови характеристики на шефовете, които са свързани със следенето на най-различни данни относно служителите. В това отношение те се движат в графата от "обсебени” до "равнодушни”.

"Става ясно, че повече от ¾ от обектите на изследването са силно вглъбени в наблюдението на личните навици на служителите си. Някои го правят лично, други "упълномощяват” свои служители”.

Професор Кари Купър от Университета по мениджмънт в Ланкастър не е учуден от резултатите. "Изпълнителните директори наистина са много загрижени за стреса, който причинява професията, която упражняват, и от влиянието, което той оказва върху здравето. Затова е разбираемо желанието им да следят колко често спортуват служителите във фирмата или пък дали ядат достатъчно плодове.”

За още интересни статии, посетете страницата на Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
Не е посочен 13.05.2014|14:32
Нормално, все едно ние не гледамне.
10
Не е посочен 12.05.2014|17:35
"шефът ви следи много от личните ви навици, включително вашия външен вид." - е първото което се забелязва винаги е външният вид
9
Не е посочен 09.05.2014|18:53
Това му е работата в крайна сметка.
8
Не е посочен 08.05.2014|18:44
Добрият шеф трябва да е малко или много психолог и да следи подчинените си.
7
Не е посочен 08.05.2014|16:01
Нормално е шефовете да наблюдават служителите си, това е начин да упражняват контрол върху тях.
6
Не е посочен 07.05.2014|16:17
Стресиращо и за работниците според мен демотивиращо, трябва да си има определени граници.
5
Не е посочен 07.05.2014|15:57
Това е малко стресиращо за служителите според мен.
4
Не е посочен 07.05.2014|13:37
Нека наблюдава :)
3
Не е посочен 07.05.2014|12:47
Моят шеф май не ме наблюдава,но аз съм си добричка!:)
2
Не е посочен 07.05.2014|11:56
Шефовете наистина са особено наблюдателни и знаят много неща за нас, нормално е да следят поведението и външния ни вид, защото ако отиваме недоспали и в окаяно състояние на работното си място това ще се отрази на качеството ни на работа.
1
Не е посочен 07.05.2014|11:23
че кой шеф не наблюдава
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay