Трудно бихме повярвали, ако някой, роден и израснал по нашите ширини, ни заяви, че не обича мусака. В нашите очи тя е най-класическото българско ястие, наред с баницата, шкембе чорбата и ракията. Последното не е съвсем за ядене, но все пак попада в престижната ни национална класация.
Но да се върнем на мусаката. Класическата рецепта си я знаем, затова решихме да ексеприментираме с нещо ново.
Представяме ви мусака с ориз и домати.
Необходими продукти:
1 глава лук
400 гр кайма
5-6 с.л. олио
3 домата
червен пипер
чевен пипер
пилешки бульон със зеленчуци
1 ½ ч.ч. ориз
сол
чубрица
2 яйца
½ кофичка кисело мляко
1 ч.л. брашно
100 гр кашкавал
Начин на приготвяне:
Лукът и каймата се запържват в олиото. Добавя се червеният пипер, както и 1 домат. Когато каймата е готова, се прибавят черният пипер и бульонът.
В отделен съд, в подсолена вода с малко олио, се вари оризът. Когато е готов, всичко се смесва в голяма тава и отгоре се нарязват доматите, като се поръсват с чубрица и сол. Слага се във фурната да се запече.
Когато е готово, следва заливката. В малък съд се смесват киселото мляко, яйцата и брашното. С хомогенната смес се залива ястието, след което отново се връща във фурната.
Отново се вади, когато добие златист цвят. Поръсва се с настърган кашкавал и за последен път се връща във фурната, за не повече от 2-3 минути.
Воала!
4 | 0 |