Шкембе чорба за всяка жена

Горещата и люта супа не само засища, а и детоксикира организма

Шкембе чорба за всяка жена

Кой не знае шкембе чорбата, кой не е чувал за нея? Песни се пеят, души гаснат по нея. Особено в неделя сутринта, 52 пъти в годината. Или, както са казали още въпросните умни (не гумени!) глави на момчетата от "Ъпсурт" преди време: "Шкембе и бира мразят само баракуди”.

Затова, ако погнусената физиономия вече се е настанила на лицето ви, време е да променим мнението ви по този толкова важен за неделните сутрини въпрос. Все пак, "Дори и Ринго Стар с бира и шкембе е цар”.

Има още една причина да ви занимаваме с братчето на бирата в почивния ден. След нашата "хранителна” анкета се оказа, че цели 22,5% от гласувалите предпочитат шкембе чорба пред други световноизвестни чуждестранни предложения.

Това постави шкембето на второ място в анкетата и затвърди мястото му в сърцата ни. И ето, че се престрашихме да спазим обещанието си и да ви разкрием любимата си рецепта за тази т.нар. "супа”. Пък дано сред вас "шкембиращите” бъдат повече от презиращите!

Необходими продукти
500-700 гр телешко шкембе - изчистено и замразено
1 литър прясно мляко
1-2 с.л. брашно
2 с.л червен пипер
1-2 с.л сол
1 глава чесън
лют едър червен пипер
оцет
олио

Начин на приготвяне
Тъй като ще използваме изчистено шкембе, приготвянето му няма нито толкова да мирише, нито да е толкова трудоемко, колкото сте си представяли досега.

Накиснете шкембето в гореща вода за половин-един час, преди да го сложите на котлона. След това го изсипете в тенджера и го оставете да ври на среден огън за около три часа. Солта се слага чак накрая, след като го махнете от котлона, в противен случай месото ще стане жилаво.

Изхвърлете водата и нарежете шкембето на малки парченца.

Сложете млякото на котлона и го разредете с вода, така че да получите желаното количество чорба. Добавете шкембето. Оставете супата да ври 20 минути.

Запържете брашно и червен пипер в олиото, но внимавайте да не загорят, защото сместа ще стане черна, а вкусът ѝ ще бъде отвратителен. Добавете запръжката към супата, както и още сол на вкус.

Задължително пригответе и най-добрия приятел на шкембе чорбата - чесъна с оцет. За целта обелете и намачкайте чесъна, може да използвате и преса за целта. Поставете го в най-омразната си чашка за кафе - за да не ви се налага после да пиете от нея - и добавете оцет, колкото пожелаете.

Дръжте под ръка и последния членуващ във вълшебното трио - лютия пипер. Той ще ви пренесе в чудния свят на подсмърчането, но приемайте реакцията на организма си от цялото люто и горещо хапване като детоксикация. Пък и нали именно шкембето люто, горещо ви е най-любимото нещо!

30 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



19
Psycho Chic 11.10.2012|17:01
ммммммммммм много обичам шкембе чорба! А когато с колегите дружно си похапнете, е още по-вкусна! :):):):)
18
Danaq Todorova 02.10.2012|09:00
ние,дамите,не си падаме особено по тази чорбица,предпочитаме една пилешка или картофена крем супа,повярвайте ми:)
17
ivanka stoqnova 01.10.2012|14:42
Аз бях много отрицателно настроена към шкембето,ама след като го опитах....ми хареса!
16
aneliq doncheva 01.10.2012|14:32
Така като гледам повечето хора са отрицателно настроени... докато не го опитат!
15
vyara dimova 01.10.2012|13:55
Гнусна работа е шкембето!
14
Anna Vasileva 01.10.2012|13:54
Аз съм го пробвала, но само до там! Не мога да го преглътна!
13
Ralica Hristova 01.10.2012|13:46
Абе не е точно за всяка жена!
12
Radina Arabadjieva 01.10.2012|13:42
Не я обичам тази "вълшебна" отвара! Не ми е по вкуса!
11
cvetomira ivanova 01.10.2012|13:41
Това не мога да го ям!Това е нещото, което НИКОГА няма да опитам!
10
Svetlozara Halacheva 01.10.2012|13:38
Не знам,.... миризмата ме отблъсква адски много!
9
Rosi Nikolova 01.10.2012|13:30
И аз съм така! хората ми се чудят защо....
8
Ruslana Hristova 01.10.2012|13:24
Леко с рекламата, че да не ти дойдем н агости да я пробваме@
7
Slunceto Gree 01.10.2012|13:15
Не ми е много вкусно! Ама пък след тежка вечер си заслужава да праснеш едно!
6
Gotinoto Choki 01.10.2012|13:10
Аууу, да! А да знаеш аз как го приготвям! Става перфектно!
5
Silvi Milenova 01.10.2012|13:00
Не обичам аз много шкембето, ама то си е въпрос на вкусЧ!
4
Палома Гълъбова 01.10.2012|11:51
И аз не мога да я ям тази чорбица, колкото и да ми я хвалят всички, само като ми замирише на шкембе и дреболии ми се повдига, но пък обожавам чесън.
3
Milen Stanchev 01.10.2012|11:09
Обичам всякакви супи, а на това като му сложиш малко люто - става нещо разкошно, особено за зимния период - дава някакъв страхотен уют.
2
Mer Zlatkova 01.10.2012|09:41
Пробвала съм хиляди вариации на тази чорба, но така и не мога да я ям! Не ми понася миризмата на карантия и това си е.
1
Danaq Todorova 01.10.2012|09:24
отвратително!който обича да яде подобни неща-да ходи на заведения,аз не бих си отделила толкова часове за готвенето на омразната супа,нито бих си вмирисала дома на чесън!
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти