Хранителните качества на свинския черен дроб са неоспорими и неизброими. Накратко - консумацията му е най-добрият начин да обезпечите нуждите си от витамина А, фосфор, цинк, както и целия спектър витамини от B комплекс.
За съжаление, не всички обичат вкуса на този продукт. Колегите от Fitwell.bg обаче ни представиха една рецепта за приготвяне на пастет, която би изкушила и най-големите врагове на чернодробния вкус.
Необходими продукти
1 кг свински черен дроб, нарязан на малки парченца 2 на 2 сантиметра
2 глави лук, накълцани на ситно
7-8 скилидки чесън, накълцани на ситно
200 гр масло
200 мл готварска течна сметана
200 мл вино
100 мл бренди, тъмен ром или коняк
2-3 чаени лъжици мащерка
5-6 зърна смлян карамфил
половин връзка магданоз, накълцана на ситно
сол и черен пипер, наблегнете на второто
ситно настърганата кора на един лимон
ситно настърганата кора на половин портокал (по желание)
Начин на приготвяне
Накълцаните лук и чесън се запържват в тенджера на средна към висока температура в малка част от маслото до омекване, след което към тях се прибавят дробът и подправките без магданоза.
Малко след това в играта се включва течната сметана и всичко това се оставя да покъкри, докато се редуцира и дробът придобие предпочитаната от вас готовност за консумация. Съдържанието на тенджерата се прехвърля в блендер с останалото масло и пресния магданоз и се оставя на изчакване.
Тенджерата се връща на котлона и в нея се изсипват виното и брендито (или с каквото сте решили да го замените). Оставят се да изврат наполовина и се прибавят в блендера, след което цялата смес се смила до предпочитаната от вас консистенция.
Пастетът се прехвърля в подходяща тава или йенски съд и се охлажда добре преди консумация. След това можете да сте спокойни, че имате качествена храна и хранителна добавка в едно, която да ви стигне за цяла седмица.
Още статии на тема хапване от Fitwell.bg:
6 | 0 |