Храненето е лекарство за проблемна кожа

Ако имате проблеми с кожата си, не бързайте да посягате към шкафа, пълен с всякакви козметични продукти, а първо погледнете какво има в хладилника ви

Храненето е лекарство за проблемна кожа

Вече знаете, че кожата е най-големият орган в човешкото тяло и съставлява около 16% от теглото му. Основните функции на кожата са да предпазва тялото от механични въздействия, болестотворни микроорганизми и загуба на вода.

Тя служи и за топлоизолация, регулиране на температурата, както и като рецептор за част от сетивата. И не на последно място, в нея се синтезира витамин D под действието на UVB лъчите.

Въпреки че има защитна функция, кожата не е непропусклива. Тя притежава способността да абсорбира както лечебните, така и вредните вещества, които могат да преминат в организма.

Точно поради тази причина е добре да се избягват кремове, съдържащи кортикостероиди. Тяхната дълготрайна употреба с цел постигане на терапевтичен ефект при кожни заболявания неминуемо може да доведе до сериозни нежелани реакции. Най-честите са свързани с промяна в метаболизма на пациентите, стомашни неразположения, язва, смущения в месечния цикъл, главоболие.  

Ако имате проблеми с кожата си, не бързайте да посягате към шкафа, пълен с всякакви козметични продукти, съдържащи един куп химични вещества, чиито имена дори не можете да произнесете.

Първо погледнете какво има в хладилника ви. Преди всичко, за здравето на кожата са отговорни мастноразтворимите витамини А и D.

Сухата, напукана и преждевременно остаряла кожа е издайнически знак за недостиг на витамин А. Той има решаваща роля в процесите на възстановяване, включително след слънчево изгаряне и вредите от различни токсини, влизащи в контакт с кожата. Увеличава дебелината на епидермиса и стимулира растежа на рогови клетки.

Редица клинични изследвания доказват, че пероралният прием на витамин А е неизменно ефективен срещу различни кожни заболявания – от екзема до псориазис.

Важно е да споменем, че при употребата на високи дози синтетичен витамин А, не са постигнати задоволителни резултати при повлияване симптомите на псориазис. Затова е препоръчително да се насочите към естествен източник на мастноразтворими витамини. За най-пълноценен от тях се смята маслото от черен дроб на треска, съдържащо витамин А, D и омега-3 мастни киселини. Също така, не разчитайте на растенията като на източник на витамин А.

Витамин D, от своя страна, повишава нивата на кателицидина - протеин, който участва в унищожаването на вирусите. Според изследване, проведено от доктор Тиса Хата от Калифорнийския университет в Сан Диего, високите нива на кателицидин могат да намалят честотата на кожните инфекции при пациенти с атопичен дерматит.

Другият мастноразтворим витамин, който играе важна роля за състоянието на кожата, е витамин Е. Той е важен антиоксидант, който предпазва мембраните на клетките от натрупване на токсични продукти.

Храненето е лекарство за проблемна кожа
Водноразтворимите витамини също се отразяват благоприятно на кожата, а по-специално витамин B5 (съдържа се в най-голяма концентрация в месото), витамин B12 (в месото, черния дроб, морските дарове, пълномаслените млечни продукти) и витамин C (шипки, чушки, цитруси, а защо не и сурово месо и субпродукти).

Освен витамините, влияние върху състоянието на кожата оказват и минералите. При магнезиев дефицит се освобождава хистамин от мастните клетки и в резултат на това човек става склонен към алергии, включително екземи. Най-богати на магнезий са ядките (които ви препоръчваме да накисвате предварително), костните бульони, нерафинираната сол и пълнозърнестите храни.

Други минерали, които играят ключова роля за здравето на кожата, са цинк, желязо и селен. Цинкът регулира себумната секреция на кожата и поради тази причина наличието на акне често е съпроводено с цинков дефицит. Желязото предотвратява умората и допринася за свеж вид и равномерен тен, а селенът повишава еластичността на кожата и има защитна функция срещу свободните радикали. И трите минерала се съдържат отново в животински продукти – месото, черния дроб и морските дарове.

Храненето е лекарство за проблемна кожа
Освен от витамини и минерали, здравата кожа се нуждае от качествен животински протеин. Всъщност, първите белези на отрицателното въздействие на веганската диета са жълтеникав, нездрав вид на кожата.

Особено важна роля играят аминокиселините цистеин и метионин. Техният прием е много важен за здравето на съединителната тъкан, ставите, косата, кожата и ноктите. Имат детоксикиращо действие и помагат на тялото да се изчиства от олово и други тежки метали. Най-добрите източници на тези аминокиселини са месото (особено свинското), яйцата и пълномаслените млечни продукти.

Въпреки че много хора харчат стотици левове за козметични продукти и процедури, грижата за кожата трябва да започне отвътре, посредством здравословен хранителен режим.

Диета с ниско съдържание на рафинирани въглехидрати, богата на животински мазнини, както и на мастноразтворими витамини и протеини, които поддържат кожата и цялостта на колагена, е основна рецепта за здрава кожа. Костните бульони, богати на колаген, правят кожата по-дебела и здрава, а лакто-ферментиралите храни поддържат здравето на стомашно-чревния тракт. 

Нашите колеги от Fitwell.bg имат безброй интересни статии, пълни с полезни съвети за добър външен вид и здравословно състояние. За да сте запознати с тях, присъединете се към страницата им във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



15
Не е посочен 02.08.2013|16:43
От храненето зависи състоянието не само на кожата, но и на косата, ноктите и пр. Хубаво е да мислим преди всичко за вътрешното си здраве.
14
Не е посочен 02.08.2013|16:25
Винаги е от значение храната.
13
Не е посочен 02.08.2013|15:47
Ами трябва да се внимава какво хапвате и как това ви се отразява на лицето!
12
Не е посочен 02.08.2013|15:36
Това е много субективно!
11
Не е посочен 02.08.2013|15:17
дали е истина?
10
Не е посочен 02.08.2013|14:48
виж ти, колко интересно
9
Не е посочен 02.08.2013|14:14
Това съм го забелязала покрай пречистванията на организма, които съм си правила през годините, след тях кожата ми винаги изглежда сияйна и много чиста.
8
Не е посочен 02.08.2013|13:26
Да, наистина много трябва да се внимава какво се яде!
7
Не е посочен 02.08.2013|12:41
Трябва да се допитам в аптеката какво да пия, че имам адски много пъпки напоследък.
6
Не е посочен 02.08.2013|11:19
важно е храненето за красива кожа а иза добро настроение дори :)
5
Не е посочен 02.08.2013|10:54
Ясно е че храните действат на целия вид като цяло! Но е добре, че давате такава информация :)
4
Не е посочен 01.08.2013|18:45
Полезна е информацията, която ни давате.
3
Не е посочен 01.08.2013|17:09
Храненето се отразява на всичко, за това трябва да внимаваме какво слагаме в устата.
2
Не е посочен 01.08.2013|16:41
Съвсем вярно е това! Няма как да искаме да изглеждаме добре и да сияем при положение, че тялото ни е пълно с токсини, това веднага се отразява на кожата.
1
Не е посочен 01.08.2013|16:39
Добри идеи за витамини и за здравословно хранене.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay