Днес е Йордановден. Ден, познат още като Водици, Водокръщи, Богоявление, Мъжки водици - празник, с който завършват т.нар. "мръсни дни".
В навечерието на Йордановден се приготвя последната - трета - Кадена вечеря. На трапезата се поднасят само постни храни и недогорялата свещ от втората Кадена вечеря.
Орехите от Нова година се разчупват и по тях се гадае за бъдещето. С празника е свързано вярването, че през нощта срещу него небето "се отваря" и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни.
Честито на всички именици!
Подаръкът ни за вас е традиционно ястие, което ни подшушнаха колегите от Kulinar.bg.
Необходими продукти:
250 гр. сирене
500 гр. кори за баница
1 кг лук
2 яйца
250 мл олио
щипка черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на филийки и го задушете в подсолена вода да омекне. Отцедете го и го размесете с натрошеното сирене, разбитите яйца и черния пипер.
Наръсете корите с мазнина, слепете ги две по две, слагайте отгоре плънката и навийте на рула.
Наредете ги във формата на охлюв в намазнена тава и поръсете отгоре с малко олио.
Печете лучника в умерена фурна около 30 минути. Поднесете го топъл с кисело мляко.
Лучникът може да направите и с кайма. За целта я запържете добре предварително. Според поверието каймата, тъй като е смес от месото на различни животни, спомага за сплотяването на семейството.
А ако именикът ви наистина е "калпак" у дома, направете заливка на лучника с две разбити яйца, която символизира водещото мъжко начало.
5 | 0 |