Как се променят вкусовете ни към храната?

Ето как се изменя през живота ни

Как се променят вкусовете ни към храната?

Разпознаваме 5 основни вкуса- сладко, кисело, солено, горчиво и лютиво, които нашите мозъци разчитат различно през етапите на израстване.

В действителност, децата са ултра-чувствителни, когато става въпрос за храна, особено когато тя е с интересен цвят. Това е причината те да се впечатляват от цветни бонбони, шоколад, сладолед и да са най-големите любители на сладкишите.

В юношеството си обаче, при хората се обостря и обонянието. Тогава те са по-склонни да се хранят с готвени ястия, добре подправени и ухаещи вкусно. В тази възрастова група са и най-големите консуматори на пици, картофи и други апетитни неща за бързо хранене.

Децата и юношите ядат по-малко плодове и зеленчуци от тези, които са над 20 годишна възраст. При хората на възраст над 20години  се забелязва повишена консумация на месо, зеленчуци и плодове. Тогава се проявяват и идеите за здравословно хранене, диети, веганство и т.н

С напредване на възрастта, нашите вкусови рецептори спират регенериращо и чувството ни за мирис се притъпява. Поради тази причина много тийнейджъри, които не са обичали риба заради мириса, с напредване на възрастта започват да я консумират.

Хората след 40 са най- верните фенове на месото, ориза, картофите и като цяло варивата.

Всеки човек има индивидуално развити вкусови рецептори, определящи се от така наречените "пъпки", които имат постоянен цикъл от две седмици на раждане, смърт и прераждане. Помислете си какво сте обичали като деца и какво не и дали това се е променило с вашето израстване. 

Източник: БГНЕС

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay