Това ястие се приготвя изключително лесно, в един съд, което означава, че няма да се налага да миете много съдове, и доста бързо.
Хариса е тунизийски лют сос, който се приготвя от различни видове люти чушки. Може да се намери и подправка хариса, която придава също толкова добър вкус. В България определно по-лесно се намира подправката от соса, така че спокойно можете да използвате нея.
Пилешкото месо става изключително крехко, а сладките картофи балансират пикантния вкус перфектно.
Ето как да приготвите вкусно печено пиле с хариса и сладки картофи:
Необходими продукти:
1.5 кг пилешки бутчета
сол и черен пипер
3 с.л. хариса
сокът от 1/2 лимон
2 скилидки чесън
3 големи сладки картофа
1 глава лук
2 с.л. зехтин
1 ч.л. кимион
пресен магданоз
Начин на приготвяне:
Поръсете пилето отвсякъде със сол и черен пипер. Прехвърлете в голяма купа и добавете хариса, лимоновия сок и чесъна. Втрийте в пилето с ръце, за да се покрие добре. Оставете да престои на стайна температура около 30 минути.
Включете фурната да загрява на 180 градуса.
Подгответе голяма тава и сложете хартия за печене в нея.
Измийте и нарежете картофите и лука, сложете ги в тавата и поръсете с кимион, зехтин, сол и черен пипер. Разстелете на равномерен слой и сложете пилешките бутчета.
Печете около 30-35 минути, до златисто.
Поръсете с пресен магданоз и сервирайте.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |