Печено пиле с хариса и сладки картофи

Това ястие се приготвя изключително лесно, в един съд, което означава, че няма да се налага да миете много съдове, и доста бързо. 

Хариса е тунизийски лют сос, който се приготвя от различни видове люти чушки. Може да се намери и подправка хариса, която придава също толкова добър вкус. В България определно по-лесно се намира подправката от соса, така че спокойно можете да използвате нея. 

Пилешкото месо става изключително крехко, а сладките картофи балансират пикантния вкус перфектно. 

Ето как да приготвите вкусно печено пиле с хариса и сладки картофи:

Необходими продукти:

1.5 кг пилешки бутчета

сол и черен пипер

3 с.л. хариса

сокът от 1/2 лимон

2 скилидки чесън

3 големи сладки картофа

1 глава лук

2 с.л. зехтин

1 ч.л. кимион

пресен магданоз

Начин на приготвяне:

Поръсете пилето отвсякъде със сол и черен пипер. Прехвърлете в голяма купа и добавете хариса, лимоновия сок и чесъна. Втрийте в пилето с ръце, за да се покрие добре. Оставете да престои на стайна температура около 30 минути.

Включете фурната да загрява на 180 градуса. 

Подгответе голяма тава и сложете хартия за печене в нея. 

Измийте и нарежете картофите и лука, сложете ги в тавата и поръсете с кимион, зехтин, сол и черен пипер. Разстелете на равномерен слой и сложете пилешките бутчета.

Печете около 30-35 минути, до златисто.

Поръсете с пресен магданоз и сервирайте.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay