Пилето присъства често на нашата трапеза, тъй като е достъпно и лесно за приготвяне. Днешната рецепта обаче е доста нетрадиционен прочит на класическите пилешки бутчета и със сигурност вашите гсти биха останали приятно изненадани.
Необходими продукти:
2 кг пилешко месо от бут с кожата и костите
Зехтин
1/2 ч.ч. винен оцет
1 ч.ч. големи сини сливи без костилка
1 ч.ч. големи зелени маслини, без костилка
1/2 ч.ч. каперси
Дафинови листа
Глава чесън
3 с.л. сушен риган
Сол
Прясно смлян черен пипер
1 ч.ч. сухо бяло вино
1/2 ч.ч. кафява захар
2 с.л. студено масло, нарязано на кубчета
Малка връзка магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне:
В голяма купа смесете зехтина, оцета, сините сливи, маслините, каперсите, дафиновите листа, чесъна, ригана, 2 супени лъжици сол и 2 чаени лъжици черен пипер. Добавете пилето към маринатата и покрийте плътно с найлоново фолио. Прехвърлете в хладилника и мариновайте за 2 до 6 часа, като разбърквате сместа на всеки няколко часа, за да осигурите равномерно мариноване.
Загрейте фурната до 180 градуса. Прехвърлете пилето и маринатата в голяма тава. Налейте вино и поръсете пилето с кафява захар. Печете го, като ги поливате на всеки 20 минути със сок от тавата, за около 50 до 60 минути.
Увеличете фурната на 260 градуса и печете, докато кожата на пилето стане златиста, около 15 минути. Извадете пилето, маслините и сушените сини сливи в чиния и покрийте с фолио. Прехвърлете течността от тавата в тенджера. Оставете течността да къкри на среден огън, докато се редуцира наполовина. Подправете на вкус със сол и черен пипер и разбийте със студено масло и магданоз.
Сервирайте пилето с редуцирания сос.
0 | 0 |