Пиле, заровено в зеле за Атанасовден

Традиционно ястие, с което да изненадате имениците

Пиле, заровено в зеле за Атанасовден

В народните вярвания свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!"

На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка, приготвя се с ориз и се раздава на комшии и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.

Колегите от Kulinar.bg ни споделиха интересна традиционна рецепта, с която можете да изненадате имениците. Бързаме да ви я споделим, защото до обяд остават само няколко часа.

Необходими продукти:
1 гл. кисело зеле
1 пиле
1 к.ч. олио
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1 гл. лук

Начин на приготвяне:
Нарежете лука на филийки и го запържете. Прибавете нарязаното на ивички зеле и задушете, докато омекне.

Осолете пилето и го намажете с червен пипер. Изсипете зелето в гювеч, а пилето заровете в него. Печете в умерена фурна.

За финал, можете да добавите и една люта червена чушка.

Добър апетит и да са ви живи и здрави имениците!

Ако пък вие имате собствени идеи, свързани с това или друго ястие от традиционната българска кухня, споделето ги в конкурса на Kulinar.bg. Защо ли? Може да спечелите уникални награди!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



10
Не е посочен 18.01.2013|21:41
Ужасно съм гладен и с тази рецепта ме изкушихте още повече.
9
Не е посочен 18.01.2013|17:23
Ценител си определено! Мъжете много му разбирате от готвене на мръвка и не само.
8
Не е посочен 18.01.2013|15:43
ммм :)) Пиленце със зеленце,как обичам :)
7
Не е посочен 18.01.2013|14:18
Дадохте ми идея какво да наготвя за почивните дни,но аз слагам зрънца от черен пипер и морков, все пак моркова придава сладост на зелето.
6
Не е посочен 18.01.2013|14:00
Аз сурово кисело зеле не мога да ям, обаче като е печено с пиленце или със свинско месце, пък дори и с наденичка, то мога да ви кажа, че съм му един от най-големите фенове. Може да се добави и варен ориз, който после сме пръжнали с малко пилешки бульо - за гарнитура.
5
Не е посочен 18.01.2013|11:58
Класика! Страшно обичам после самото зеле, което попива малко и от вкуса на пиленцето.
4
Не е посочен 18.01.2013|11:42
Това е едно много вкусно ястие което е подходящо точно за този сезон докато има кисело зеле.
3
Не е посочен 18.01.2013|10:59
Толкова ми се дояде такова печено пиленце със зеле,доста апетитна снимка сте сложили!
2
Не е посочен 18.01.2013|10:23
Аз вчера готвих пилешки бутчета, заровени в кисело зеле,станаха много вкусни,но не изглеждаха така хубаво като на тази снимка!
1
Не е посочен 18.01.2013|09:20
Че има ли някой на тази планета, който да не обича пиленце със зеленце, било то кисело, било то прясно? Ама на пиленцето да му е загоряла кожичката, а вътре, понеже се е задушавало между зелето, е останало едно сочно и крехко. Абе - магия!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay