В народните вярвания свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: "Иди си, зимо, идвай, лято!"
На Атанасовден в Тракия се коли черно пиле или кокошка, приготвя се с ориз и се раздава на комшии и близки против болести. Перата се запазват, защото се вярва, че притежават лечебна сила.
Колегите от Kulinar.bg ни споделиха интересна традиционна рецепта, с която можете да изненадате имениците. Бързаме да ви я споделим, защото до обяд остават само няколко часа.
Необходими продукти:
1 гл. кисело зеле
1 пиле
1 к.ч. олио
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. сол
1 гл. лук
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на филийки и го запържете. Прибавете нарязаното на ивички зеле и задушете, докато омекне.
Осолете пилето и го намажете с червен пипер. Изсипете зелето в гювеч, а пилето заровете в него. Печете в умерена фурна.
За финал, можете да добавите и една люта червена чушка.
Добър апетит и да са ви живи и здрави имениците!
Ако пък вие имате собствени идеи, свързани с това или друго ястие от традиционната българска кухня, споделето ги в конкурса на Kulinar.bg. Защо ли? Може да спечелите уникални награди!
2 | 0 |