Шакшука е най-лесният начин да впечатлите гостите си, ако трябва да приготвите обяд. Това ястие е леко пикантно, пълно с аромати и има перфектно разтичащи се яйца.
Необходими продукти:
2 с. л. зехтин
1 с. л. нарязан лук
2 червени чушки, нарязани
3 скилидки чесън, накълцан
2 консерви доматена паста
1 консерва домати на кубчета
1 ч. л. Хариса (тунизийски лют сос), по избор
2 с. л. кимион
1 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. кориандър
1/2 ч. л. лют червен пипер
сол
черен пипер
8 големи яйца
1/2 ч. сирене Фета
пресен магданоз, за поръсване
нарязан хляб, за сервиране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 250 градуса.
В голям тиган загрейте зехтина. Добавете лука и гответе докато се карамелизира, около 20 минути.
Добавете чушките и гответе докато омекнат, около 5 минути.
След това добавете чесъна и оставете за 1 минута.
Добавете доматите и всички подправки, разбъркайте и оставете да къкри около 10 минути.
Преместете соса в тава и счупете яйцата, като оставяте малко разстояние между тях. Овкусете яйцата със сол и черен пипер, сложете алуминиево фолио и печете около 15 минути.
Поръсете с фета и магданоз и сервирайте с нарязан хляб.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |