Пататникът е типично родопско ястие. Приготвя се от настъргани картофи, лук, сол и джоджен. В рецептата, която ще ви представим са включени и сирене и яйца. Те се прибавят по избор. Пататникът е едно от най-вкусните български ястия и се приготвя сравнително лесно. Ето я и рецептата:
Необходими продукти:
1 кг. картофи
200 гр. сирене
100 гр. кашкавал
2-3 с. л. олио
1 глава лук
2 с.л. краве масло
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
Начин на приготвяне:
Обелете картофите и ги настържете на едро ренде. Посолете ги и ги оставете за 5 мин. След това ги отцедете от излишната вода.
Смесете картофите с настръганите сирене и кашкавал и разбъркайте.
Прибавете лука и чесъна, нарязани на ситно.
Нарежете магданоза на ситно и прибавете и него.
Разбъркайте сместа добре и я изсипете в намазнена тава.
Печете на 150 градуса, докато картофите се запекат отгоре. След това разбъркайте, прибавете малко топла вода и печете още 10 минути.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
4 | 0 |