Пица Рустика е италиански великденски пай и въпреки името си не прилича на пица. По-скоро прилича на киш, но с допълнителна плънка от месо и сирена. Това ястие обикновено се яде на Разпети петък в Италия, но е изключително вкусно и можете да го хапвате по всяко време.
Можете да добавите всякакъв вид сушени меса или дори варени зеленчуци към пълнежа. Също така е идеалното основно ястие за Великденски обяд.
Ето как да го приготвите:
Необходими продукти:
За кората:
4 ч. брашно
1 ч.л. сол
1 ч. масло
3 големи яйца
6 с.л. студена вода
За пълнежа:
1 с.л. зехтин
500 грама наденица
3 скилидки чесън
3 ч. бейби спанак
8 яйца
450 грама рикота
1 ч. настъргана моцарела
1/2 ч. настърган пармезан
200 грама салам
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Направете тестото: В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете маслото и намачкайте с ръце. Добавете яйцата и омесете с ръце, за да се комбинират, след това добавете студената вода. Отрежете ⅓ от тестото. Оформете двете парчета тесто на дискове и ги увийте в найлоново фолио. Охладете поне за 1 час.
Междувременно направете пълнежа: В голям тиган на среден огън загрейте зехтина. Добавете наденицата и гответе, като натрошавате месото с дървена лъжица, докато спре да порозовява, около 6 минути. Добавете чесъна и спанака и гответе още 2 минути. Свалете от огъня и оставете да изстине. В голяма купа смесете яйцата, рикотата, моцарелата, пармезана, салама и наденицата. Подправете със сол и черен пипер.
Загрейте фурната на 180° и напръскайте кръгла тава със спрей за готвене. Върху леко набрашнена повърхност разточете по-голямото парче тесто във формата на кръг. Прехвърлете в подготвена тава, като част от тестото трябва да стърчи от тавата. Разточете по-малкото парче тесто в по-малък кръг. Изсипете пълнежа върху долната кора, след това покрийте отгоре с по-малката кора. Притиснете двете кори заедно, за да се съединят.
Направете малки прорези в горната кора и намажете с разбит жълтък. Печете около час и 15-20 минути, до златисто.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |