Рецепта за пица Рустика

Пица Рустика е италиански великденски пай и въпреки името си не прилича на пица. По-скоро прилича на киш, но с допълнителна плънка от месо и сирена. Това ястие обикновено се яде на Разпети петък в Италия, но е изключително вкусно и можете да го хапвате по всяко време. 

Рецепта за пица Рустика Pizza Rustica

Можете да добавите всякакъв вид сушени меса или дори варени зеленчуци към пълнежа. Също така е идеалното основно ястие за Великденски обяд.

Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

За кората: 

4 ч. брашно

1 ч.л. сол

1 ч. масло

3 големи яйца

6 с.л. студена вода

За пълнежа:

1 с.л. зехтин

500 грама наденица

3 скилидки чесън

3 ч. бейби спанак

8 яйца

450 грама рикота

1 ч. настъргана моцарела

1/2 ч. настърган пармезан

200 грама салам

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Направете тестото: В голяма купа смесете брашното и солта. Добавете маслото и намачкайте с ръце. Добавете яйцата и омесете с ръце, за да се комбинират, след това добавете студената вода. Отрежете ⅓ от тестото. Оформете двете парчета тесто на дискове и ги увийте в найлоново фолио. Охладете поне за 1 час.

Междувременно направете пълнежа: В голям тиган на среден огън загрейте зехтина. Добавете наденицата и гответе, като натрошавате месото с дървена лъжица, докато спре да порозовява, около 6 минути. Добавете чесъна и спанака и гответе още 2 минути. Свалете от огъня и оставете да изстине. В голяма купа смесете яйцата, рикотата, моцарелата, пармезана, салама и наденицата. Подправете със сол и черен пипер.

Загрейте фурната на 180° и напръскайте кръгла тава със спрей за готвене. Върху леко набрашнена повърхност разточете по-голямото парче тесто във формата на кръг. Прехвърлете в подготвена тава, като част от тестото трябва да стърчи от тавата. Разточете по-малкото парче тесто в по-малък кръг. Изсипете пълнежа върху долната кора, след това покрийте отгоре с по-малката кора. Притиснете двете кори заедно, за да се съединят.

Направете малки прорези в горната кора и намажете с разбит жълтък. Печете около час и 15-20 минути, до златисто. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay