Можете ли до консумирате бъз, когато сте бременна?

Можете ли до консумирате бъз, когато сте бременна?

Наближава краят на втората ми бременност и за разлика от 80 процента от хората, не съм имала сутрешно гадене. Но здравето ми беше доста разклатено по време на тази бременност – помислете за ринита, стрептококи в гърлото и ушна инфекция.

С малко дете в първите класове имам доста добра представа от къде идват микробите. Но лечението на различните ми заболявания е друга история, тъй като списъкът с одобрени лекарства, които мога да приемам, докато съм бременна, може да е доста ограничаващ.

Включете в плана си бъз. Обикновено не съм привърженик на природната медицина, но ножът опря до кокала. Почти всяка майка, с която съм говорила, се кълнеше за ползите от растението бъз, което може да се приема по различни начини – чай, хапчета, пастили, сиропи, дъвки. Но не ми стискаше да го пробвам, докато не се изследвам дали мога да го консумирам.

Плодовете от бъз имат доста ползи за здравето. Те имат антибактериални, антивирусни и цитокини, всички от които засилват имунната система. Това помага в борбата с вирусите на настинка и грип. Бъзът има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, имат високо съдържание на фибри и дори могат да помогнат за намаляване на лошия холестерол.

Но изследванията как бъзът повлиява на бременните не са много. При някои бременни, консумирали бъз, се съобщава за стомашно-чревен дистрес. Но всеки организъм е различен и много други жени нямат никакъв страничен ефект от него. Бъзът може да е по-безопасен вариант от някои лекарства без рецепта или по лекарско предписание, но това все още не гарантира, че няма да има неблагоприятни ефекти върху вас. Важно е да се внимава с употребата му.

И знайте – неузрелите напълно плодове от бъз са токсични и трябва да се избягват. Същото важи и за чайовете и другите напитки или храни, приготвени от кората, листата или плода на растението, поради риск от отравяне. Друг недостатък е, че бъзът е определен като добавка и не е лекарство, поне не от Американската асоциация по храните и лекарствата.

Ето защо по време на бременност и дори след това е важно да сте разумен потребител, когато купувате и приемате билкови добавки. Купувайте само от компании, на които имате доверие и такива, които следват добрите производствени практики и най-добре избягвайте да купувате домашни препарати.

Така че бъзът може да не е вълшебният лек за неудобните моменти по време на бременност. Не се стресирайте. Основните моменти на добрия имунитет са добрият сън, слабото ниво на стрес и получаването на витамин Д.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay