Как да използвате всички налични храни в хладилника

Как да използвате всички налични храни в хладилника

Ако редовно изхвърляте плесенясали плодове, застояли парчета хляб и увяхнала маруля, не сте сами. Изхвърлянето на храна не само вреди на портфейлите ви, но хабите и излишно количество храна, а това не е нужно.

С малко усилия можете да използвате всички онези случайни съставки, които намерите в хладилника. Последвайте нашите съвети.

Изберете тема вместо конкретна рецепта. Всяка седмица или няколко пъти седмично грубо планирайте храненията си за следващите няколко дни въз основа на това, което имате вкъщи. Примерно безмесни понеделници, тако вторници, сряда е ден за паста и т.н. Плюс това, тематичните вечери биха направили вечерята малко по-специална. При приготвянето на паста може да използвате почти всичко – домати, чушки, зехтин, моркови, кайма, кашкавал…

Включете остатъците в плана си за хранене. Трябва да разглеждате остатъците като възможност да направите нещо друго страхотно. Например от печено или пушено месо може на другия ден да спретнете дюнер. Бульонът от вареното месо е фантастичен за приготвяне на супи. Пиците, зеленчуковите супи, такосите, фритатите, сандвичите със сирене са ястията, които най-лесно може да приготвите с наличностите в хладилника.

Преди да се насочите към магазина е най-добре да разчистите хладилника си. Правете това веднъж седмично преди да напазарувате. Гответе всякакви зеленчукови ястия – с останалата половин глава лук, шепа увяхнал спанак, последната торбичка замразен грах. Добавете няколко яйца, сирене, билки.

Не изхвърляйте всички части на зеленчуците. Един от начините да извлечете максимума от зеленчуците си е да ги консервирате. Стеблата на броколите  са прекрасни мариновани, печени или просто сотирани. Няма причина да се отървете от тях – в тях са всички аромати и хранителни вещества.

Запазете застоялия хляб. Може да е изкушаващо да изхвърлите застояли парчета хляб, но всъщност те могат да бъдат замразени, докато не сте готови да ги използвате. Нарежете филийките на малки кубчета и ги препечете. Добавете ги към любимата си салата. Нея може да обогатите със зеленчуци, сирене, билки или боб. Доматите, босилекът и моцарелата са класика, но ползвайте това, което имате. Можете да го препечете под формата на трохи със зехтин, чесън и билки, за да направите хрупкава гарнитура за макаронени изделия, салати и супи.

Бъдете креативни и с плодовете. Всеки, който някога е купувал банан, знае, че и плодовете имат кратък срок на годност. Ако не ви се прави сладкиш в момента, замразете плодовете и по-късно направете смути. Нарежете плодовете на малки парчета и ги замразете в херметически контейнер.

Научаването как да използвате всички храни във вашата кухня ще ви спести пари, а резултатите не са нищо друго освен вкусни.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay