Не всеки ден се случва тортата или сладкиша в сладкарницата да ви бъде сервиран от холивудска звезда. Е, в България скоро не се очаква това да се случи, но жителите на Монпелие, Вермонт, имаха възможността да се докоснат до Сандра Бълок в деня, в който сестра ѝ Джесин Прадо отвари магазин за сладкиши в града.
Носителката на Оскар работеше на касата, опакова сладките изкушения за клиентите и се шегува с пресата
"Не съм назначена на пълно работно време!". И в действителност не е – тя просто проявила сестринска обич и подкрепа като в деня на откриването помагала на сестра си, за която това е ново начало.
Двете сестри до скоро работеха заедно, тъй като Джесин беше част от продуцентската къща на Сандра "Fortis Films”.
В годините прекарани там, тя изживя холивудската мечта – партита с най-известните и най-богатите, безкрайни работни дни около премиери на филми, гардероб по мярка и с етикети от най-елитните модни компании... Но за нея в крайна сметка, живота в Лос Анджелис се оказва "безмилостен, изтощителен и разочароващ".
Драстичната промяна от филмов продуцент на сладкар започна през 2000г. със смъртта на майката на сестрите Бълок - оперната певица Хелга Майер. Джесин откри, че намира утеха в готвенето и за последните 11 години разви таланта си като се премести на изток от Ел Ей и отвори малък магазин през 2005г. От тогава издаде и книга, в която описва как променя кариерата си.
Джесин споделя с Guardian рецепта за шоколадова торта, която била един от любимите десерти на момичетата, приготвян от иначе вманиачената в здравословния начин на живот Хелга.
"Тази торта, направена по рецептата на майка ми, е сложно произведение... Когато добавите шоколадовия маслен крем, тя се превръща в торта на удоволствието."
Тортата на Хелга Майер
350 гр. орехи
250 гр. захар
½ ч.л. сол
8 белтъка и 8 жълтъка
2 яйца
1 ч.л. ванилова есенция
2 ч.л. бакпулвер
За крема
350 гр. черен шоколад, нарязан на ситно
8 жълтъка
2 ч.л. ванилова есенция
½ чаша горещо кафе или вряла вода
250 гр. безсолно масло, омекнало при стайна температура
Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 170º. Намажете леко с мазнина 3 тавички с еднакъв размер (около 23-26см. диаметър). В кухненски робот смелете орехите с половината захар и сол, докато сместа стане като фино брашно.
Добавете жълтъците, 2-те яйца, ванилията и бакпулвера и разбийте до получаване на мека паста. Разбийте белтъците на пяна, добавете останалата част от захарта на средни обороти и разбивайте докато се получи лъскав и по-плътен крем.
Прехвърлете ореховата паста в голяма купа и започнете да изсипвате белтъчния крем бавно, докато разбърквате. След получаването на хомогенна смес, разделете на 3 части и разпределете в 3-те тавички.
Печете за около 30-45 минути и за да разберете кога е готово, при допир повърхността трябва да се изглажда (подскача), а не да остава релеф. Оставете напълно да изстинат преди да изкарате кексовете от тавите.
Кремът
Изсипете шоколада, жълтъците и ванилията в кухненски робот или разбийте с пасатор. Добавете кафето като не спирате робота/пасатора. Прибавяйте маслото на малки части, докато се получи мека и хомогенна смес. С готовия крем, вече можете да направите сами тортата както пожелаете.
0 | 0 |