Пай с ягоди и...ревен

Здравословен пай?

Ревенът е нетрадиционен за българската кухня кулинарен продукт, но в другите държави по света отдавна са открили не само лечебните и благоприятни за здравето свойства, но и невероятния му екзотичен вкус.

 

Това растение идва от Китай и се смята за зеленчук, но в света на гастрономията всичко е възможно и майсторите готвачи от край време го прилагат в сладкарството. Всеизвестни са качествата му на очистително, жлъчегонно средство, което действа добре на храносмилането и при храносмилателни проблеми, а във Великобритания доказаха, че печен ревенът увеличава нивото на веществата с противораково действие.

 

В България той се среща главно като декоративно растение и изключително рядко като диворастящо.

 

За това тръгвайте на лов из градините (ако нямате такава или такова растение в градината си) и запретнете ръкави да сготвите нещо вкусно и полезно.

 

Пай с ревен и ягоди

1 чаша захар

½ чаша брашно

500гр. свеж ревен, нарязан на ситно

1 кг. ягоди

2 ч.л. масло

1 жълтък

2 с.л. захар (за тестото)

готово тесто за пай

 

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200º.

 

В голяма купа смесете брашното и захарта. Добавете ягодите и ревена и смесете добре. Оставете настрана за около 30 минути.

 

В намазана с олио (или мазнина по избор) форма за пай разстелете тестото и изсипете готовия пълнеж. На няколко места сложете малко от маслото.

 

Разточете тесто на кръг с големината на тавичката и покрийте с него пая, а краищата намокрете леко с вода, за да могат да се "затворят". С помощта на сладкарска четка нанесете жълтъка отгоре. Поръсете със захар и след това изрежете малки дупчици с помощта на малко остро ножче.

 

Печете за около 35-40 минути, докато паят стане златисто-кафяв. След като е готов, изкарайте от фурната и оставете да изстива. 

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay