Първа стъпка към природосъобразния живот: забравете бялата захар!

Био подсладители

Ако ви харесва идеята за природосъобразен начин на живот, все отнякъде трябва да започнете. Защо първо не опитате да промените съдържанието на основните продукти, които консумирате – например кафе? Опитайте да замените обикновената захар с био подсладител и това може да бъде първата стъпка към коренна промяна в начина ви на живот. Бялата кристална захар има няколко аналога, които може да използвате в кафето си.

 

Агаве

 

Това е растение, подобно на кактус, което вирее в Мексико. От него се прави текила, а нектарът му се нарича "медена вода". Филтрираният сок се състои главно от глюкоза и фруктоза. Той е по-сладък от меда, но не е толкова гъст.

Нектарът е забележителен с това, че гликемичният му индекс е по-нисък в сравнение с повечето подсладители, т.е. има ефект на запазване на чувството на задоволеност от храненето за дълго време. Храните с висок гликемичен индекс пък могат да предизвикат нежелани повишения в кръвната захар, оставяйки чувство за дискомфорт и "празен стомах".

 

Мед

 

Едва ли този продукт е нов за вас – особено през зимата, много хора предпочитат мед в чая си, вместо захар. Той не само има приятен аромат, а и е богат на лечебни свойства. В пчелния мед се съдържат биостимулатори - вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Освен всички други ценни качества, които притежава, медът помага при главоболие и облекчава махмурлука. Или с две думи – има много доводи окончателно да забравите за употребата на бяла захар.

 

Стевия

 

Тя е естествен подсладител и заместител на захарта. Стевията е силно разклонен храст, с прости листа и малки, бели цветове. Листата от стевия в естествената си форма са приблизително 10-15 пъти по-сладки от обикновената захар, а под формата на екстракт от стевиозиди сладостта достига от 100 до 300 пъти по-високи стойности от тези на захарта. При това без нито една калория!

 

Меласа

Така се нарича тъмния гъст сироп, който е остатъчен продукт от производството на захар от тръстика или цвекло. Качеството на меласата зависи от това колко зряла е суровината, колко захар е извлечена от нея, както и какъв метод на извличане е използван. Меласата се използва за производство на ром, спирт, глицерин и други продукти.

Този подсладител е с богато съдържание на желязо, тъй като в процеса на добив на захар от захарна тръстика най-ценните компоненти на растението се концентрират в меласата.

 

Кленов сироп

 

Получава се от сока на захарния клен, който расте само в Северна Америка. Той е изключително богат на калий, калций и желязо. Хората, които са загрижени за приема на калории, предпочитат този продукт, тъй като е лишен от мазнини и е напълно органичен. Кленовият сироп може да замести захарта във всички области на нейното приложение - като подсладител за горещи напитки, печени тестени изделия, дори месни или зеленчукови ястия.

 

Кафява захар

 

В сравнение с бялата кристална захар, кафявата е по-безвредна и по-лесно се усвоява от организма. Съдържа захар на кристали, извлечена от захарна тръстика и е богата на витамини и минерали. Има лек карамелен вкус и може да се използва в приготвянето на детски храни.

 

Изборът на подсладител за кафето е само първата стъпка към вашия нов, био живот. Но всичко се постига с воля и постоянство, така че, дори да ви е трудно в началото – не се отказвайте!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay