6 факта за захарта, които може би не знаете

Единствената идея, около която всички диетолози се обединяват, е...

Тя е наричана бялата смърт. Някои дори ѝ викат отрова. Учените я обвиняват за всичко - от затлъстяването до сърдечните заболявания и диабет.

Това е захарта. Не тази захар, която се намира в плодовете, а тази, която добавяме към всичко. Тази, за която всички знаем, че трябва да използваме "умерено", но това не ни пречи да злоупотребяваме, защото ограничаването е почти невъзможно (ще обясним малко по-късно защо).

Въпреки че са познати безброй начини за отслабване и подобряване на здравето, отказването на захарта е единствената стратегия, около която всички диетолози се обединяват и постигат консенсус. Ето защо:

1. Захарта е най-неустоимата храна
Телата ни имат нужда от захар, за да функционират. Без нея бързо бихме се изключили. Толкова е важна, че всъщност телата ни имат способността да си я синтезират от мазнини, сложни въглехидрати и протеини чрез процеси, които се извършват в черния дроб. Когато захарите са предоставени на поднос (или в чаша), а усвояването им не изисква усилия, телата ни изпитват направо еуфория. Захарта носи повече удовлетворение на мозъка от мазнините.

2. Захарта е пристрастяваща
Експериментите с животни и с хора показват, че захарта влияе на мозъка по същия начин, по който и морфин или други опиати. Когато била спряна захарта на пристрастени към нея гризачи, те потънали в тревожност. Яденето на захар предизвиква еуфория. Колкото повече ядем, толкова по-силна става нуждата и потребността от захар. Лошото е, че е нужно все по-голямо количество за добиването същия еуфоричен ефект.

3. Захарта ви кара да трупате най-лошия вид мазнини
Консумирането на рафинирана захар води не само до увеличаване на мазнините в тялото, но и до трупане на мазнини във вашия черен дроб. Това води до значителен риск за здравето. Когато ядете повече фруктоза (сладката молекула на захарта), отколкото вашия черен дроб може да понесе, излишъка се превръща в мазнини. Част от тях се транспортират до депа или се трупат в артериалните стени, увеличавайки риска от сърдечно-съдови заболявания, а останалата част се натрупва вътре в клетките на черния дроб. А това повишава риска от липидни проблеми, диабет и рак.

4. Захарта ви състарява
Консумирането на много фруктоза ускорява клетъчното увреждане и стареене и кара клетките по цялото тяло да умират по-бързо от нормалното

5. Захарта е навсякъде
Осемдесет процента от всички пакетирани храни съдържат захар. Много храни, които дори са солени на вкус, всъщност съдържат големи количества от нея. Хляб, колбаси, кетчуп, доматен сос в буркан, солени бисквити - това са само част от най-неочакваните храни, в които се съдържат изненадващо високи количества захар.

6. Захарта има различни имена
Ако сте склонни към идеята да избягвате захарта, тогава трябва да знаете, че ще трябва да внимавате за фруктозен сироп. Сироп от царевица също. И сироп от тръстика. И меласа. Глюкозо-фруктозен сироп. Декстроза, глюкоза и т.н. Захарта има повече от 50 имена, а много от тях лесно могат да се пренебрегнат. Просто четете етикетите и се уверете, че познавате всички съставки.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



11
mariyna todorova 04.02.2014|17:43
Именно за това производителите я слагат навсякъде и на правят наркомани.
10
Экатерина Карапетрова 04.02.2014|16:54
Достатъчно според мен е да знаем, че тя е вредна и не трябва да се консумира.
9
zvezdata zvezdata 04.02.2014|16:34
Интересно, знам го но не мога да се спра понякога.
8
Лили Йовова 04.02.2014|10:20
май и да искаме трудно бихме се отказали от захарта
7
Wild Rose 03.02.2014|17:10
Захарта, бялото брашно и солта са както ги наричат трите бели смърти и консумацията им трябва да се ограничи. Специално за захарта има толкова по-добри и здравословни заместители мед, петмез, стевия, кленов сироп...
6
Живка Кукузян 03.02.2014|16:51
Захарта е истински наркотик, производителите знаят това и я слагат във всичко.
5
Сани Д 03.02.2014|16:30
С две думи, захарта не е полезна, но пък в днешно време има и доста вредни нейни заместители, които не са по-добър вариант от нея.
4
kameliq ganeva 03.02.2014|16:24
Пристрастяваща, да аз се пристрастих и не мога без сладко.
3
desislawa pawlewa 03.02.2014|11:53
е, може ли да не ядем захар?
2
viki todorova 03.02.2014|09:05
Трябва да се ограничаваме от захарта,колкото и трудно да е това.
1
Svetlozara Halacheva 01.02.2014|12:11
:) хич не ми е най-неустоимата храна захарта,по-неустоими са ми едни пържени картофи :Р
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти