Аромати, музика, цветя и кристали в подкрепа на здравето

Aлтернативните немедикаментозни "оръжия”, с които холистичният подход си служи, за да балансира организма и изкорени причините за наличието на болест в него

Както вече ви разкрихме подробно, основна част от холистичната медицина е лечението чрез хомеопатия и Шуслерова терапия. С това обаче далеч не се изчерпват методите, чрез които този подход успешно и напълно възстановява човешкото здраве.

Днес ще си поговорим именно за алтернативните немедикаментозни "оръжия”, с които холистичният подход си служи, за да балансира организма и изкорени причините за наличието на болест в него. А ето и кои са те:

Ароматерапия
Неведнъж сме си говорили за това, че правилно подбраната ароматна терапия въздейства изключително благоприятно върху хармонията между тялото и съзнанието. Доказано е например, че разтриването на меките тъкани на тялото освобождава натрупаното емоционално напрежение като редом с това облекчава болката, значително подобрява кръвообращението и цялостно възстановява баланса в тялото на човек.

Такъв масаж е най-ефективен, именно когато в него взимат участие различни етерични масла, чиито миниатюрни молекули се абсорбират в най-голяма степен тъкмо чрез втриване, достигайки първо до кръвния поток, а впоследствие и до всяка част на тялото.

Друг основен метод на холистичната ароматерапия е вътрешен прием на етерични масла, най-често чрез вдишване. Любопитното е, че още при самото инхалиране носните рецептори превръщат ароматите в електрически импулси, които пък впоследствие достигат директно до частта на мозъка, отговорна за настроението и емоциите, и концентрират именно там благотворното си действие.

Мануална терапия
Както може би се досещате от името (думата manus идва от латински и означава ръка), това е терапия, която лекува проблеми с гръбначния стълб и ставите чрез похвати като наместване, притискане и усукване на гръбнака и крайниците. Тя се извършва само и единствено от специалисти остеопати, преминали за целта през редица курсове, по време на които изучават в детайли физиологията и анатомията на двигателните сегменти, както и различните техники на мануалното лечение.

Кристалотерапия
В същността на кристалотерапията пулсира идеята, че кристалите, камъните и минералите, както и всеки друг жив организъм, притежават вибрационна енергийна система, която повлиява благоприятно организма, действайки върху конкретен здравословен проблем.

За целите на терапията над седемте енергийни центъра на пациента се поставят различни кристали. Така се постига пълно синхронизиране на чакрите, чрез което самото заболяване бива елиминирано от тялото.

Аромати, музика, цветя и кристали в подкрепа на здравето
Thinkstock/Guliver
Музикотерапия
Доказано е, че хората реагират интуитивно и асоциативно на музиката. Определена песен би могла да създаде внезапен изблик на енергия или пък усещане за абсолютно спокойствие. Научните изследвания също така са единодушни и по въпроса, че музиката е в състояние да предизвика различни физиологични реакции - ускоряване на дишането, повишаване на кръвното налягане или пък стабилизиране на хормоналните нива. Именно на тези принципи се осланя музикотерапията като съпътстващ и подпомагащ основното лечение метод.

Цветолечение
Според д-р Едуард Бах хората се делят на седем основни групи, всяка от които притежава свое негативно емоционално състояние, обусловено от дадена ключова дума, например самота или страх. За да превърне тези състояния в позитивни, той се впуска в търсенето на растения, които да им противостоят. Така първоначачално открива основните 12 лека, а след това и още 26 такива, наречени спомагателни. Цветните медикаменти, създадени от д-р Бах, действат както при емоционални проблеми, така и при физически заболявания.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти