Вестифобия- страхът от обличане

Вестифобия- страхът от обличане
Pexels

Вероятно сте чували за арахнофобия (страх от паяци) и дори за други страхове като офидиофобия (страх от змии) или агорафобия (страх от открити/претъпкани пространства).

Но малко хора са чували за вестифобия – страх от облекло.

Учените смятат, че тази фобия може да възникне от няколко различни места или обстоятелства, включително алергии към определени тъкани или предишен неприятен опит с дрехи.

Причини за вестифобия

Травматичните събития, включващи облекло или плат, могат да доведат до вестифобия. 

Известно е, че войници и други хора с история на работа в армията развиват тази фобия.

Бронираните жилетки, военните ботуши и други елементи от облеклото се свързват с лоши преживявания, по този начин фобията може да бъде отключена.

Хората, които израстват в култури или ситуации, където ограничаващото облекло е задължително, също могат да развият вестифобия.

При някои хора тесните дрехи водят до усещане за клаустрофобия, а за дълъг период от време- до вестифобия.

Някои хора твърдят, че вестифобията може да бъде наследствена; с други думи, ако бащата или майката се страхуват от облекло, има по-голям шанс техните деца да имат същия страх. Въпреки това, има малко доказателства за това и се предполага, че фобията на детето е причинена отвън, тъй като расте, гледайки как родителите им страдат от вестифобия.

Симптоми на вестифобия

Подобно на много други фобии, симптомите са до голяма степен свързани с паника и тревожност.

Симптомите се различават при различните хора, в зависимост от тежестта на техния страх, но повечето хора с вестифобия съобщават за треперене, хипервентилация или усещане, сякаш са в капан и извън контрол и/или чувство на задух, замаяност или гадене.

Както при алергиите и други страхове, някои хора могат да изпитват повече от един симптом. Симптомите могат дори да варират при различни случаи, например прекомерно изпотяване един ден, силно треперене в друг ден и т.н. 

Лекове за вестифобия

Хипнотерапията е често срещано лечение, използвано от много хора с фобии, включително вестифобия.

Тъй като страхът от облекло може да попречи значително на ежедневието, хипнотерапията може да бъде ефективна, за да се минимизира фобията.

Лекарите често предписват лекарства на пациенти, страдащи от вестифобия, въпреки че те могат да причинят нежелани реакции, които са доста тежки. Също така е известно, че пациентите страдат от симптоми на абстиненция след това и в най-добрия случай лекарството може временно да потисне страха.

Познавате ли някого с вестифобия?

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay