Защо помните само някои от сънищата си?

Защо помните само някои от сънищата си?
Pexels

Независимо дали сте обсебени от тълкуването на сънищата ви или се интересувате само от онзи, в който сънувате, че ви пада зъб, повечето от нас могат да се съгласят, че подсъзнанието е едно от най-странните неща в живота.

Понякога ще имате приятни сънища, а друг път ще са безсмислени. Може би някоя вечер ще се събудите в пот от реалистичен и ужасяващ сън. А и друг път изобщо няма да го помните.

Циклите на съня, качеството му и събуждането сутрин играят важна роля в запомнянето му. Ако преминавате през период, в който не можете да си спомните нито един от сънищата си, може да преминавате през фаза REM на съня си (бързо движение на очите, докато са затворени). Най-активното сънуване се случва по време на REM съня, който е 25% от целия сън. Циклите продължават да се удължават с напредването на нощта, като най-дългият период се случва сутрин. Така че ако алармата ви звънне, което не е по време на един от тези REM цикли, това може да е виновникът.

Причината може да се крие и в технологиите. Ако веднага се разсеете, когато се събудите – например телефонът ви звънне или включите телевизора, това би могло да изтрие съня ви. Възможно е и съдържанието на съня да е толкова запомнящо се.

И ако никога не си спомняте сънищата си или ако имате изключително често кошмари, може да се наложи да поработите върху качеството на съня си. Причината може да се крие в недоспиването.

Различните видове сънища могат да се появят по време на различни фази на съня. Смята се, че най-сюжетното сънуване се случва именно по време на REM съня, независимо дали е откровена фантазия или се доближава до реалността.

Дори никога да не си спомняте сънищата си, най-вероятно и вие сънувате.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти