Четирите стадия на ендометриозата

Четирите стадия на ендометриозата
Pexels

Приблизително 11 процента от жените на възраст между 15 и 44 години са засегнати от ендометриоза. Състояние, при което тъкан, която нормално се развива в матката, расте извън матката. Тъканта често започва да расте в таза, което води до възпаления и кисти.

Въпреки че заболяването е различно при всички, някои от най-честите симптоми са болезнени менструации и кървене между менструациите. Има четири стадия на ендометриоза, като първия е "минимален", а четвърти е "тежък".

Ето какви са симптомите в различните стадии:

1. Първи

Първият стадий се определя като минимален. При него има малки сраствания. На този етап жените усещат болка и дискомфорт. Това, че това етап се нарична "минимален" не означава, че е безболезнен. Не винаги стадия на заболяването е свързан със симптомите. Жените с първи и втори стадий могат да бъдат силно засегнати от симптомите на заболяването.

2. Втори

Вторият стадий се определя като "лек". При него тъканта е с размери до 5 см и се разпрострира само до органите, които се намират в таза. При жени с втори стадий на ендометриоза, срастванията са минимални, ако има такива.

3. Трети

Стадий 3 се определя като "умерен". При него вече има наличие и на кисти. Те се наричат "шоколадови кисти", тъй като са пълни с кръв. Тези кисти се причиняват от ендометриалната тъкан, която се е прикрепила към яйчника.

При този стадий срастванията са доста по-сериозни и това може да причини пронизваща болка и гадене.

4. Четвърти

Четвърти стадий се определя като "тежък". Жените с ендометриоза в 4-ти стадий имат кисти с големи размери и много плътни сраствания. На този етап вече може да има проблеми с плодовитостта и наличие на силна болка.

Етапът на заболяването не е в пряка зависимост с тежестта на симптомите. Жените с ендометриоза в първи стадий може да имат изключително болезнени симптоми.

При много жени симптомите са изключително тежки, а при други ендометриозата протича без симптоми. Понякога тази диагноза се поставя при операция, например. Когато лекарите я виждат, без да са я търсили.

Важно е да посетите лекар, ако имате някой от тези симптоми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти