Четирите стадия на ендометриозата

Четирите стадия на ендометриозата

Приблизително 11 процента от жените на възраст между 15 и 44 години са засегнати от ендометриоза. Състояние, при което тъкан, която нормално се развива в матката, расте извън матката. Тъканта често започва да расте в таза, което води до възпаления и кисти.

Въпреки че заболяването е различно при всички, някои от най-честите симптоми са болезнени менструации и кървене между менструациите. Има четири стадия на ендометриоза, като първия е "минимален", а четвърти е "тежък".

Ето какви са симптомите в различните стадии:

1. Първи

Първият стадий се определя като минимален. При него има малки сраствания. На този етап жените усещат болка и дискомфорт. Това, че това етап се нарична "минимален" не означава, че е безболезнен. Не винаги стадия на заболяването е свързан със симптомите. Жените с първи и втори стадий могат да бъдат силно засегнати от симптомите на заболяването.

2. Втори

Вторият стадий се определя като "лек". При него тъканта е с размери до 5 см и се разпрострира само до органите, които се намират в таза. При жени с втори стадий на ендометриоза, срастванията са минимални, ако има такива.

3. Трети

Стадий 3 се определя като "умерен". При него вече има наличие и на кисти. Те се наричат "шоколадови кисти", тъй като са пълни с кръв. Тези кисти се причиняват от ендометриалната тъкан, която се е прикрепила към яйчника.

При този стадий срастванията са доста по-сериозни и това може да причини пронизваща болка и гадене.

4. Четвърти

Четвърти стадий се определя като "тежък". Жените с ендометриоза в 4-ти стадий имат кисти с големи размери и много плътни сраствания. На този етап вече може да има проблеми с плодовитостта и наличие на силна болка.

Етапът на заболяването не е в пряка зависимост с тежестта на симптомите. Жените с ендометриоза в първи стадий може да имат изключително болезнени симптоми.

При много жени симптомите са изключително тежки, а при други ендометриозата протича без симптоми. Понякога тази диагноза се поставя при операция, например. Когато лекарите я виждат, без да са я търсили.

Важно е да посетите лекар, ако имате някой от тези симптоми.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay