13 признака на недостиг на желязо в организма

13 признака на недостиг на желязо в организма
unsplash

За щастие дефицитът на желязо е сравнително рядко срещан, но някои хора са изложени на по-висок риск, предупреждават експертите. 

Бебетата, тийнейджърите и възрастните хора обикновено имат нужда от повече желязо; жените, които имат тежка менструация или са бременни, също трябва да приемат по-големи дози желязо; веганите и вегетарианците често имат недостиг на желязо. Ето кои са знаците, за които трябва да внимавате:

Чувствате се изморени и слаби

Умората е симптомът, който най-често се свързва с дефицит на желязо. Причината за изтощението? Липсата на кислород, преминаващ през тялото ви. Когато имате анемия, имате по-малко кръвни клетки, които да пренасят кислород до жизненоважните органи в тялото. Този дефицит на кислород може да причини неясни симптоми като умора, главоболие и слабост.

Задъхвате се твърде много

Когато имате недостиг на желязо, за тялото ви е трудно да си набави кислорода, от който се нуждае. Ето защо един от най-честите признаци на недостиг на желязо (и неговата по-сериозна форма, анемия) е честото и силно задъхване. Така че, ако забележите, че се задъхвате по време на бърза разходка, а преди не ви се е случвало, добре е да изследвате нивата на желязо в организма си. 

Развивате Синдром на неспокойните крака

Разстройство, наречено Синдром на неспокойните крака, създава усещане за "мравучкане" и предизвиква несъзнателно желание да движите краката си. Това може да наруши съня ви. Това е един от най-необичайните симптоми на недостиг на желязо, но все пак се случва понякога.

Ръцете и краката ви винаги са студени

Старата поговорка "студени ръце, топло сърце" е вярна – тялото ви пренасочва червените кръвни клетки към важните органи, като сърцето, мозъка и черния дроб. Поради тази причина до крайниците не достига достатъчно кръв и те винаги са студени. Студените ръце и крака могат да бъдат признак на недостиг на желязо. 

Замаяност

Чувствате се замаяни? Желязодефицитната анемия може да бъде виновна за това. Замайването или болката в гърдите може да се получи, защото тялото ви се опитва да ви каже да легнете и да оставите повече кислород да стигне до сърцето или мозъка. 

Може да развиете сърдечни заболявания

Тъй като загубата на желязо засяга броя на червените кръвни клетки, недостигът може да накара сърцето ви да работи по-усилено, за да достави кислород в цялото тяло и да причини шум в сърцето или уголемяване на сърцето. За тези, които вече имат сърдечно-съдови заболявания, ниските нива на желязо могат да се окажат смъртоносни. Хората със заболявания на сърцето или кръвоносните съдове могат да получат инфаркт или инсулт, ако развият дефицит на желязо. 

Желание за ядене на странни неща

Желанието да се ядат странни неща не е необичаен признак на анемия. Необичайни неща, които хората могат внезапно да пожелаят, ако не получават достатъчно желязо: глина, лед и други. При наличието на този странен апетит, първото предположение на лекарите е именно желязодефицитна анемия. 

Раздразнителност

Раздразнителността е често срещана при недостиг на желязо, вероятно защото желязото се използва по няколко пътя в тялото – най-вече, че се използва в хемоглобина, от който червените клетки се нуждаят, за да доставят кислород. Така че раздразнителността може да е свързана с намаленото доставяне на кислород. Ако забележите, че сте по-раздразнителни от обикновено, проверете нивата на желязо в кръвта. 

Болка в устата

Вашият език и уста могат да бъдат добър индикатор за това, което се случва в тялото ви. Раничките в устата и пукнатините отстрани на устата са доста чести признаци на недостиг на желязо. Това е свързано с намаления приток на кръв към лигавицата на устата. 

Бледа кожа

Вашето тяло се нуждае от желязо, за да произвежда хемоглобин, протеин в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото. Ако имате недостиг на желязо, нивата на хемоглобина спадат и в резултат на това изглеждате по-бледи от нормалното. Но кожата ви не е единствената част от вас, която може да стане с един нюанс по-светла. Вашите венци, вътрешната част на клепачите или устните и ноктите ви също могат да придобият по-светъл оттенък.

Главоболие

Ако установите, че приемате редовно болкоуспокояващи за главоболие, вината може да е желязодефицитна анемия. Когато имате анемия, имате по-малко кръвни клетки, които да пренасят кислород до жизненоважните органи. Този дефицит на кислород може да причини симптоми като главоболие. 

Ноктите ви може да се променят

Друг нерядко срещан страничен ефект от недостига на желязо се нарича койлонихия. При това състояние ноктите стават чупливи и в крайна сметка може да се промени формата на ноктите. 

Косата ви може да се промени или да започне да пада

Защо косата пада, когато не получавате достатъчно желязо? Това също е свързано с притока на кръв, в този случай към космения фоликул. Това обаче не е много често срещан симптом. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay