Какви са лечебните свойства на целината?

Какви са лечебните свойства на целината?
pixabay

Целината,  научно известна като Apium graveolens, е зеленчук, който се използва в  кулинарията и медицината от дълго време.

Тя е богата на витамини, минерали и антиоксиданти, които я правят  изключително полезна за здравето.  В следващата статия ще разгледаме някои от основните ползи от целината.

Подобрява храносмилането:

Целината е богата на диетични фибри, които помагат на храносмилателната система да функционира по-ефективно. Тя съдържа и етерични масла, които стимулират производството на желудочни сокове и улесняват храносмилането.

Регулира кръвното налягане:

Целината съдържа високи нива на калий, който помага да се намали кръвното налягане. Това я прави идеална храна за хора с хипертония.

Подпомага отслабването:

Целината е нискокалорична и богата на вода, което я прави отличен избор за хора, които искат да отслабнат. Тя съдържа и фитохимикали, които помагат на организма да изгаря мазнини.  Подобрява имунната система.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
EN
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара