"Стръкче от едното и щипка от другото" може да се окаже вълшебна рецепта за подобряване на здравето и общото физическо състояние, стига да можем правилно да определим въпросните съставки.
Подправките се използват, освен заради вкуса и заради медицинските ефекти, които притежават. Знаем за тях още откакто сме започнали да ги култивираме, но така и до днес не сме ги изучили на 100%.
Доказано е обаче, че сред всички познати на човечеството храни, карамфила, ригана, джинджифила, канелата, босилека, магданоза, горчицата и кърито се нареждат сред първите 50 най-силни антиоксиданти. Ето какво друго научихме за любимите ни овкусители:
Босилек
Има противовъзпалителни и антибактериални характеристики и е богат източник на магнезий.
Лют червен пипер
Действа като естествено болкоуспокояващо. Съдържа витамин А и намалява холестерола.
Копър
Съдържа желязо и калций. Маслото от копър помага за неутрализиране на канцерогени.
Кориандър
Помага за контрола на кръвната захар, холестерола и отделянето на свободни радикали.
Розмарин
Съдържа фибри, желязо и калций. Подобрява кръвообръщението и храносмилането.
Куркума
Добър източник на манган, желязо и витамин В6. Облекчава оплакванията при артрит.
Магданоз
Съдържа витамини К, С и А, и полезната за сърцето фолиева киселина.
1 | 0 |