На мъжете и жените им е необходимо различно време, за да се влюбят

На мъжете и жените им е необходимо различно време, за да се влюбят
Pexels

Любовта е сложна емоция, която може да бъде трудна за разбиране. Някои хора я изпитват от пръв поглед, докато на други им отнема много повече време, за да развият тези чувства. Изследователите обаче са провели проучвания и са събрали статистически данни, които хвърлят светлина върху средната времева линия за влюбване.

Любовта се развива в мозъка

Учените решиха да разберат къде се развива любовта. Тяхното заключение беше, че това се случва не в сърцето ви, а в мозъка ви, обяснявайки, че "сърцето също е свързано, тъй като сложната концепция за любовта се формира както от процеси отдолу нагоре, така и отгоре надолу от мозъка към сърцето и обратното.”

По принцип част от мозъка ви се активира и изпраща импулси към сърцето ви. След това усещате "симптомите".

Любовта засяга 12 области на мозъка ви

Влюбването е вълшебно изживяване, но знаете ли, че всъщност зад него стои наука? Когато човек се влюби, 12 различни области на мозъка започват да работят заедно и освобождават предизвикващи еуфория химикали като допамин, окситоцин, адреналин и вазопресин. Тези химикали създават усещане за удоволствие и награда, превръщайки влюбването в наистина пристрастяващо преживяване.

Освен че засяга центровете за удоволствие, любовта оказва влияние и върху интелектуалните области на мозъка. Това може да обясни защо неуспешните връзки могат да причинят депресия и силен емоционален стрес. Когато любовта не работи, това може да се почувства като личен провал, водещ до чувство на ниска самооценка и дори кризи на идентичността.

Интересното е, че изследователите са открили, че на мозъка му е необходима само около една пета от секундата, за да определи дали е срещнал правилния човек. Това е моментът, в който започва влюбването и всичко това е благодарение на освобождаването на тези химикали, предизвикващи еуфория.

Отнема повече време на жените, за да се влюбят истински

Да обикнеш някого наистина, може да отнеме период от време между 2 седмици и 4 месеца. При жените може да отнеме повече време.

Друго проучване казва, че мъжете са склонни да казват "Обичам те" след 108 дни, докато за жените това е средно 123 дни. Но преди да го кажат, и двата пола започват да мислят да признаят любовта си. Отнема 2-2,5 месеца, след като се запознаеш с човек.

И това не е лесен процес, трябва да се наслаждавате на това да сте заедно и да имате сходни ценности и интереси. Въпреки това, за да обичате някого дълбоко, вие също трябва да приемете неговите добри и предизвикателни страни. Ако можете да направите това, връзката може да проработи.

Любовта влияе на физическото ни здраве, когнитивната ни функция и дори процесите ни на вземане на решения. Независимо дали става дума за прилива на ендорфини, който идва с влюбването, или за дългосрочните ползи от една отдадена връзка, не може да се отрече дълбокото въздействие, което любовта може да има върху живота ни. Така че, ако искате да водите по-щастлив, по-здравословен и по-пълноценен живот, ясно е, че култивирането на любов във всичките ѝ форми трябва да бъде основен приоритет.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay