Каква е разликата между аеробна и анаеробна тренировка?

Каква е разликата между аеробна и анаеробна тренировка?
Pexels

Ако не знаете точно каква е разликата между аеробна и анаеробна тренировка, прочетете:

Телата ни имат няколко начина за превръщане на храната в клетъчна енергия, която от своя страна позволява мускулна активност. Едната е аеробният път, който "изисква присъствието на кислород". Този тип път обикновено се среща в мускулни влакна от тип I, или бавни, които се използват за продължителни дейности с по-ниска интензивност като ходене и каране на колело. Анаеробната активност, за разлика от аеробната "не изисква присъствието на кислород. Този път се открива в мускулни влакна от тип II или бързо, които обикновено осигуряват експлозивни, високо интензивни дейности за кратък период от време. Време ... приблизително 30 секунди.  Това включва високо интензивните интервални тренировки, спринт и вдигане на тежести.


Всеки мускул има и двата вида влакна, активирани в зависимост от упражнението, което правите. Например, движението на дълги разстояния би привлякло мускулните влакна, които се използват за дейности с издръжливост, докато спринтът ще привлича бързо мускулните влакна, които представляват анаеробни дейности.

За какво са добри анаеробните и аеробните упражнения?

Аеробните дейности, които изискват издръжливост, са полезни за сърдечно-съдовата система, както и за загуба на тегло.

Анаеробни упражнения като вдигане на тежести "често се смятат за полезни за подобряване на експлозивната мускулна сила и обем. Интервални тренировки и тренировките с висока интензивност имат способността да повишават силата и мускулната маса. Също така високо интензивните интервални тренировки спомагат за намаляване на мазнините.


Въпреки, че всяка физическа активност може да забърза метаболизма ви и до известна степен да допринесе за загубата на тегло, е необходима комбинация от аеробни и анаеробни, особено при спортистите. 

Без значение какъв вид упражнение правите, опитайте се да предотвратите нараняване чрез правилно загряване, разтягане и "избягване на внезапно увеличаване на нивата на активност".

И помнете: храненето е много важно както при свалянето на килограми, така и при качването на мускулна маса.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти