Всеки е изпитвал неприятните последици от консумиране на престояла или некачествена храна. За щастие, колегите от Kulinar.bg споделиха с нас няколко хитринки, които ще ви помогнат бързо да преодолеете неразположението.
Симптомите на отравянето с храна са гадене, повръщане, диария, остри и продължителни болки в корема, втрисане, неприятен или горчив вкус в устата, висока температура и обща слабост. Те се проявяват от 2 до 24 часа след прием на некачествената или развалена храна.
Причинители на хранителните интоксикации могат да бъдат различни бактерии. Най-често това са протеус, клебсиела, стафилокок, цитробактер, клостридиум, ентеротоксигенни токсини на E.coli и др.
За да облекчите състоянието си, ви предлагаме следните съвети за първа помощ в домашни условия:
Захранването след натравяне трябва да бъде постепенно и с леки храни. Започнете с течности – вода, билкови чайове, айрян, плодови и зеленчукови сокове. Забравете за алкохол, кафе, енергийни, газирани или подсладени напитки.
Продължете захранването с варен ориз, жито или картофи, без подправки и без мазнина. Избягвайте пържени, люти, тежки и трудно смилаеми храни, като месо, гъби, риба, морски дарове или млечни деликатеси.
Какво още трябва да направите, за да се почувствате по-добре, разберете в статията на Kulinar.bg!
Обръщаме ви внимание, че има случаи, в които е важно да се потърси лекарска помощ. А именно, когато:
- симптомите продължават повече от 3 дни;
- отравянето е при дете под 4 години;
- към гореспоменатите симптоми се включат и неврологични проблеми – двойно виждане, затруднения в говора, трудно преглъщане и други.
Хранителните отравяния са следствие от неспазване на хигиенните и санитарни норми при обработката на храната. При пазаруване обръщайте внимание на сроковете на годност и консумирайте, колкото се може по-често, храна, приготвена в домашни условия.
2 | 0 |