Може ли връзката с нарцисист някога да проработи?

Може ли връзката с нарцисист някога да проработи?
Pexels

В наши дни нарцисизмът се е превърнал в модна дума в света на съвременните срещи. Терминът се отнася до специфичен модел на поведение, белязан от грандиозност, изключителна егоцентричност и липса на емпатия, наред с други нарцистични черти. Тези качества определено правят човек труден за обичане и срещата с нарцисист често може да бъде мъчително преживяване.

Въпреки това, скорошно проучване, публикувано в Journal of Social and Personal Relationships, предполага, че някои нюанси са оправдани, когато става дума за връзки с нарцисисти.

Проучване на ефектите от срещата с нарцисист

За това проучване изследователите искаха да разберат как психичното здраве на човек се влияе от романтичен партньор, склонен към два различни вида нарцистично поведение: нарцистично съперничество и нарцистично възхищение.

Нарцистичното съперничество се отнася до антагонистично поведение към другите, предназначено да защити грандиозния образ на нарцисиста, като например да бъдеш агресивен и да обезценяваш другите, за да изглеждаш добре или да изглеждаш по-добър от тях.

Нарцистичното възхищение се отнася до поведение със същата цел - опит да повишите собствения си образ и да подчертаете колко превъзхождате другите - но чрез това да бъдете очарователни и уверени около другите, така че те да ви се възхищават.

За да проучат как тези поведения влияят на партньора на нарцисиста в романтичен контекст, изследователите са разгледали данни от проучване на над 7000 германски двойки (по-специално връзки, включващи един мъж и една жена), които в момента живеят заедно. Проучването задава на всеки партньор въпроси за психичното им здраве и различните им личностни черти и поведение, включително такива, свързани с нарцисизъм.

Какво намериха?

Това, което откриха изследователите, ги изненадва: наличието на партньор с високо ниво на нарцистично поведение всъщност има малко или никакво въздействие върху психичното здраве на човека, противно на очакванията. "Очакваните преки ефекти върху романтичните партньори не се появиха", пишат те във вестника.

Имаше едно изключение, при което жените, по-специално, бяха склонни да имат по-ниско психично здраве, когато имат мъжки партньор с особено високи тенденции към нарцистично съперничество (т.е. поведение като агресия и обезценяване на другите). Но дори и тогава, допълнителен анализ предполага, че тези отрицателни ефекти върху психичното здраве на жената всъщност може да са имали по-малко общо с нарцисизма на партньора и повече с допирателни черти на личността, които идват с него - като ниска приятност и екстровертност.

 "Липсата на ясна връзка между нечий нарцисизъм и психичното здраве на партньора му беше изненадваща и не подкрепяше нашите хипотези", казва Леополд Мария Лаутенбахер, магистър, изследовател по психология, който ръководи проучването.

Екипът подчерта, че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят тези привидно объркващи констатации, но те заключават, че тези нарцистични поведения всъщност може да нямат голямо значение за психичното здраве на романтичния партньор. 

Какво хората често грешат относно срещите с нарцисист?

 

"Да имаш доста нарцистичен романтичен партньор не трябва автоматично да бие смъртен звън за собственото ти психично здраве", обясни Лаутенбахер. "Не открихме ясни тенденции за по-лошо (или по-добро) психично здраве при хора с по-нарцистични партньори."

Но има голямо предупреждение за това: "Имайте предвид, че тук не говорим за нарцистично разстройство на личността – резултатите са ограничени до непатологични, междуиндивидуални различия в нарцисизма."

Работата е там, че всички ние имаме някои нива на нарцисизъм и не всеки човек с нарцистични черти непременно има пълно нарцистично разстройство на личността (клиничната диагноза за екстремен нарцисизъм). Както лицензираният терапевт Алиса Манкао казва "Много често е повечето хора да демонстрират нарцистично поведение." Тя добавя: "Тези поведения идват и си отиват и не траят много дълго, нито имат значителни увреждания във вашите взаимоотношения."

Нищо от това не означава, че трябва да толерирате неприемливо поведение от нарцисистите в отношенията, разбира се. Нарцистичното насилие е реално и е важно да знаете предупредителните знаци и да прекратите връзка с нарцисист, ако се появи такава.

Въпреки това проучвания като тези предполагат, че е възможно да се срещате с нарцисист, без динамиката непременно да стане токсична за вашето психично здраве.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay