Заради темата на месеца "Гурме” все по-често ще забиваме носове в кухнята, мъчейки се да покорим поредния кулинарен връх. За днес ви приготвихме алтернативен вариант на вчерашните конфитюри - в случай, че искате още малко да се порадвате на пресните плодове.
Ябълките са универсален плод, стават както за конфитюр със сливи и ром, така и за всякакви други домашно приготвени десерти. И тъй като за палачинки вече си говорихме, да обърнем взор към двата сладкарски шедьовъра, които като че ли отскоро завзеха родните кулинарни територии.
Пай или щрудел? Щрудел или пай? Ако вътрешната ви дилема продължава твърде дълго, ние ще се опитаме да ви помогнем. И двете!
Рецептите, които намерихме в Kulinar.bg, са толкова лесни за изпълнение, че като нищо сте ударили с един куршум два заека. Да оставим обаче зайчетата да си тичат на спокойствие и да видим какво ни е нужно, за да си приготвим чуждоземните десерти.
Ябълков пай
Необходими продукти
300 гр брашно тип 500
1 кг ябълки
100 гр масло
100 мл олио
30 мл пр. мляко
160 гр захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
сол
Начин на приготвяне
Най-известният пай в света се приготвя по-лесно от очакваното, а консумацията му е истинска наслада за сетивата. Пуснете фурната да загрява на 200 градуса и започнете с приготовленията около пая.
За основата му смесете 200 гр брашно, олиото, 2 с.л. мляко и 1 лъжица сол. Поставете готовото тесто във форма за печене, като го залепите за дъното и стените.
За пълнежа на пая смесете 3 с.л. захар, 3 с.л. брашно, по ½ ч.л. канела и индийско орехче. В получената смес оваляйте нарязаните на парченца ябълки. Изсипете в основата на пая плънката заедно с ябълките.
За топинга смесете 60гр брашно, 100 гр захар, 100 гр масло. Изсипете получената смес върху пълнежа и поставете в горещата фурна за 45-60 минути.
Ябълков щрудел
Необходими продукти
1 пакет (400 гр) кори за баница
500 гр ябълки
150 гр дюли
250 гр захар
100 гр масло, разтопено
50 гр смлени орехи
50 гр фини овесени ядки
50 гр пудра захар
1 ч.л. канела
Начин на приготвяне
Обелете и настържете на едро ябълките и дюлите. Поръсете със захарта, орехите и канелата. Добавете овесените ядки и разбъркайте.
Вземете една кора, намажете с масло, покрийте с друга кора, пак намажете. Поръсете с плънка, навийте на руло и сложете в тава, покрита с хартия за печене. Направете толкова рула, колкото могат да се съберат в тавата.
Намажете всички с масло и печете на 280 градуса, докато се зачервят. След като извадите от фурната тавата, поръсете горещите щрудели с пудра захар.
10 | 0 |