Салата "Снежанка" е традиционна българска салата, която може да се приготви с различни вариации, включително с прясна или кисела краставица. Ето две версии на рецептата:
Салата "Снежанка" с прясна краставица
Необходими продукти:
- 2-3 средни краставици
- 400 г цедено кисело мляко
- 2-3 скилидки чесън
- Сол на вкус
- Пресен копър
- Зехтин или олио
- Орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на краставиците: Измийте добре краставиците и ги обелете, ако желаете. Нарежете ги на малки кубчета или тънки кръгчета.
-
Приготвяне на сместа: В голяма купа сложете нарязаните краставици. Добавете цеденото кисело мляко и разбъркайте добре, докато всички парченца краставици се покрият равномерно.
-
Чесън: Нарежете чесъна на ситно и го добавете към салатата. Разбъркайте отново.
-
Орехи: По желание можете да добавите смлени орехи за допълнителен вкус и текстура.
-
Подправки: Подправете със сол на вкус. Допълнете зехтин или олио за допълнителен вкус.
-
Гарниране: Завършете салатата с нарязан пресен копър за свежест и цвят.
-
Сервиране: Оставете салатата да престои в хладилника за около 30 минути преди сервиране, за да се смесят вкусовете. Сервирайте студена.
Салата "Снежанка" с кисели краставички
Необходими продукти:
- 2-3 кисели краставички
- 400 г цедено кисело мляко
- 2-3 скилидки чесън
- Сол на вкус
- Пресен копър
- Зехтин или олио
- Орехи (по желание)
Начин на приготвяне:
-
Подготовка на краставичките: Нарежете киселите краставички на ситни кубчета и ги изсипете в голяма купа.
-
Приготвяне на сместа: Добавете смлените орехи, почистените и счукани скилидки чесън, както и ситно нарязания копър. Разбъркайте добре.
-
Кисело мляко: Към ситно нарязаните продукти добавете цеденото кисело мляко. Уверете се, че киселото мляко е достатъчно гъсто и отцедено от излишната течност.
-
Подправки: Подправете със сол на вкус. Можете също така да добавите малко зехтин или олио за допълнителен вкус, ако предпочитате.
-
Гарниране: Завършете салатата с нарязан пресен копър или магданоз за свежест и цвят.
-
Сервиране: Оставете салатата да престои в хладилника за около 30 минути преди сервиране, за да се смесят вкусовете. Сервирайте студена.
И двата варианта на салата "Снежанка" са вкусни и освежаващи, подходящи за всякакви поводи. Приятен апетит!
0 | 0 |