За малките деца - само няколко резена пържени картофи или филия хляб на ядене

Трябва да храним децата си разумно

На деца от 1 до 4-годишна възраст не бива да се дават повече от няколко пържени картофа или една филия хляб на отделно ядене. Това съветва илюстрован британски наръчник относно полезното хранене при съвсем малките подрастващи, цитиран от "Индипендънт”.

Причината за публикуването на наръчника са фактите, че все повече деца на Острова, както в България, страдат от затлъстяване, а 80% от родителите надвишават препоръчителните порции за малчуганите.

Подробните указания са част от кампания под надслов "Да преосмислим порциите за малки деца” и показват какви препоръчителни количества от отделни видове храни е добре да бъдат сервирани на прохождащите деца за вечеря.

Порция от тестените изделия от вида паста, не бива да надвишава 5 супени лъжици, а същото е подходящото количество ориз. Картофеното пюре пък не бива да е повече от 4 супени лъжици.

Захарни изделия и шоколад не бива да бъдат консумирани от такива деца повече от веднъж седмично.

Що се отнася до месото, за деца на тази крехка възраст се препоръчва само консумация на преработени продукти като колбаси, наденици и кълцано месо, отново в разумни количества – между четвърт и цяло средно парче наденица или между 2 и 5 лъжици кълцано месо.

Различните видове хляб трябва да бъдат ограничени до между половин и една филия, а типичните пържени картофи до между 4 и 8 дебели резена.

С корнфлейкса и зърнените закуски също трябва да се внимава, предвид и възможното съдържание на захар, като не се препоръчват повече от 6 супени лъжици за вечеря.

Източник: БГНЕС

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти