Макар че прекарваме дните си най-вече в работа, намерихме малко време, за да споделим с вас един кулинарен хит. Всъщност "хитовете" са нещо преходно и популярно само за определено време, така че по-скоро ще наречем тези сладки "класика".
И понеже е полезно да се учите от грешките на другите, ще ви посъветваме да четете рецептата внимателно, докато я приготвяте. Прибавянето на супена, вместо чаена лъжичка сода, се оказва фатално.
Разчистете масата, където ще се развихрите, и си пригответе :
-
1 ч.ч. олио
-
1 ч.ч. вода
-
1 малка щипка сол
-
3 ч.ч. брашно
-
1 ч.л. сода
-
200 г орехови ядки
-
150 г локум
За овалване:
-
150 г пудра захар
-
ванилия
Сложете водата и олиото на котлона и изчакайте да заврят.
Прибавете содата и солта и махнете от печката.
Изсипете наведнъж брашното и бъркайте с дървена лъжица, докато не се получи топка тесто, която оставете да се охлади.
Вземете малко парче тесто и го разстелете на дланта си.
Поставете парченце локум и орехче и оформете топче.
Подредете сладките в тава и ги печете на 180'C, докато се зачервят.
Извадете от фурната и още горещи ги оваляйте в пудра захар.
Арменските сладки са вкусни дълго време след приготвянето им, макар че се съмняваме, че ще останат, за да се убедите в това. Ако все пак след съботно-неделното угощаване сте "спасили" няколко бройки, може да ги вземете със себе си в офиса. Всички много ще им се зарадват – това също ви го казваме от личен опит. Пък и работата върви много по-леко с нещо сладко на бюрото.
4 | 0 |