Касуле, едно от най-възвишени ястия във Франция, е страхотна яхния, приготвена от бял боб, наденица, конфи (обикновено патица) и свинско месо. Това ястие е подходящо за специални поводи или за дните, в които ви се хапва нещо наистина вкусно.
Касулето се приготвя с патешко конфи, метод, при който патешкото месо се суши, след което се готви бавно в собствената си мазнина. В тази рецепта обаче се използва пилешко месо, за да бъде по-лесна. Вкусът е също толкова добър.
Истинската отличителна черта на това ястие е пикантната коричка, която се образува отгоре след часове бавно печене. Това ястие е най-добре да се сервира направо от фурната, но можете да приготвите част от него предварително.
Ето как да приготвите вкусно Касуле:
Необходими продукти:
500 грама бял боб
8 чаши вода
2 ч.л. сол
8 чаши пилешки бульон
1 морков
2 стръка целина
6 стръкчета мащерка
2 дафинови листа
250 грама свинско шкембе
1.5 кг пилешки бутчета
200 грама наденица
1 глава лук
3 скилидки чесън
2 с.л. доматена паста
Начин на приготвяне:
Накиснете боба в подсолена вода за през нощта.
В голяма тенджера сложете изплакнатия боб, бульона, морковите, целината, мащерката и дафиновите листа. Оставете да заври, след което намалете силата на котлона и оставете да къкри 45-50 минути. Изцедете боба, махнете зеленчуците и подправките и върнете боба в тенджерата.
Запечете почистеното свинско шкембе в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути. Извадете го, но оставете мазнината в съда.
Измийте и подсушете пилешките бутчета, овкусете ги със сол и черен пипер и запечете в същата мазнина за около 10 минути.
Извадете бутчетата и запечете и наденицата в същия съд за 7-8 минути.
Запазете 1 с.л. от мазнината и в нея запържете лука и чесъна. След това добавете доматената паста и гответе още 1-2 минути.
В глинен съд наредете месата и боба, като редувате един вид месо, боб, друг вид месо и така, докато продуктите свършат.
Полейте с течността, в която се е варил боба.
Печете 30 минути, след което разчупете получената коричка с дървена лъжица. Печете още 30 минути, повторете същото с коричката и така 3 пъти. След това печете още 1 час. Ако ястието стане сухо, можете да добавите още бульон.
Сервирайте топло.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |