Класическо Касуле

Касуле, едно от най-възвишени ястия във Франция, е страхотна яхния, приготвена от бял боб, наденица, конфи (обикновено патица) и свинско месо. Това ястие е подходящо за специални поводи или за дните, в които ви се хапва нещо наистина вкусно. 

Касулето се приготвя с патешко конфи, метод, при който патешкото месо се суши, след което се готви бавно в собствената си мазнина. В тази рецепта обаче се използва пилешко месо, за да бъде по-лесна. Вкусът е също толкова добър. 

Истинската отличителна черта на това ястие е пикантната коричка, която се образува отгоре след часове бавно печене. Това ястие е най-добре да се сервира направо от фурната, но можете да приготвите част от него предварително. 

Ето как да приготвите вкусно Касуле:

Необходими продукти: 

500 грама бял боб

8 чаши вода

2 ч.л. сол

8 чаши пилешки бульон

1 морков

2 стръка целина

6 стръкчета мащерка

2 дафинови листа

250 грама свинско шкембе

1.5 кг пилешки бутчета

200 грама наденица

1 глава лук

3 скилидки чесън

2 с.л. доматена паста

Начин на приготвяне:

Накиснете боба в подсолена вода за през нощта.

В голяма тенджера сложете изплакнатия боб, бульона, морковите, целината, мащерката и дафиновите листа. Оставете да заври, след което намалете силата на котлона и оставете да къкри 45-50 минути. Изцедете боба, махнете зеленчуците и подправките и върнете боба в тенджерата.

Запечете почистеното свинско шкембе в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 10 минути. Извадете го, но оставете мазнината в съда. 

Измийте и подсушете пилешките бутчета, овкусете ги със сол и черен пипер и запечете в същата мазнина за около 10 минути. 

Извадете бутчетата и запечете и наденицата в същия съд за 7-8 минути.

Запазете 1 с.л. от мазнината и в нея запържете лука и чесъна. След това добавете доматената паста и гответе още 1-2 минути. 

В глинен съд наредете месата и боба, като редувате един вид месо, боб, друг вид месо и така, докато продуктите свършат. 

Полейте с течността, в която се е варил боба. 

Печете 30 минути, след което разчупете получената коричка с дървена лъжица. Печете още 30 минути, повторете същото с коричката и така 3 пъти. След това печете още 1 час. Ако ястието стане сухо, можете да добавите още бульон.

Сервирайте топло.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay