"Нормално раждане" vs. секцио: Страничните ефекти и при двата вида раждане

"Нормално раждане" vs. секцио: Страничните ефекти и при двата вида раждане
Canva

И вагиналните раждания, и ражданията с цезарово сечение имат свои собствени потенциални странични ефекти. Ето някои често срещани усложнения и при двете:

Вагинално раждане

Болка: Вагиналните раждания обикновено са свързани с дискомфорт и болка, особено по време на контракциите и процеса на изгонване.

Кървене: След раждането жените изпитват обилно кървене, известно като лохии, което може да продължи няколко седмици.

Наранявания: Вагиналните раждания могат да доведат до наранявания като разкъсвания, епизиотомия (разрез на перинеума за улесняване на раждането) или по-сериозни наранявания на тазовите органи.

Инфекция: Има риск от инфекция след раждането, особено ако е имало разкъсвания или епизиотомия.

Умора: Раждането е физически изтощително и жените може да се почувстват уморени и слаби през първите няколко седмици след раждането.

Проблеми с пикочния мехур: Някои жени могат да изпитат затруднено уриниране или дори задържане на урина след раждането.

Раждане с цезарово сечение

Болка: Цезаровото сечение също е свързано с болка, но тя обикновено е различна от болката при вагинално раждане. Много жени описват болката като натиск или дърпане.

Белези: Цезаровото сечение оставя белег в долната част на корема. Понякога може да има и белег в областта на бикини зоната.

Инфекция: Както при вагиналните раждания, има риск от инфекция след цезарово сечение.

Усложнения: Цезаровите сечения носят по-висок риск от усложнения в сравнение с вагиналните раждания, като дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и усложнения, свързани с анестезията.

Следоперативна болка: Цезаровите сечения често идват с по-продължителна следоперативна болка в сравнение с вагиналните раждания.

Повишен риск от бъдещи усложнения: Жените, които са имали цезарово сечение, може да са изложени на по-висок риск от усложнения при бъдещи бременности, като плацента превия или трудности при зачеване.

Не забравяйте, че всяко раждане е уникално и индивидуалните преживявания могат да варират значително. Най-добрият начин да определите кой тип раждане е подходящ за вас е да обсъдите възможностите съв своя лекар.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay